Četba na pokračování z Procházky Roberta Walsera

Švýcarský prozaik a lyrik Robert Walser (1878 - 1956) patří k autorům, jejichž dílo je obtížné zařadit - spisovatel se celý život bránil všemu zavedenému, tvorbu nechápal jako prostředek společenského vzestupu či možnost, jak měnit svět. Vystřídal desítky zaměstnání, často se stěhoval, pokoušel se usadit, ale vždy se vrátil ke svému dosavadnímu způsobu života - k toulkám po krajině, po městech a vesnicích, a k psaní.

Vedle tří románů napsaných v předválečném Berlíně, básní a několika scénických prací tvoří jeho dílo přes tisíc črt či povídek, jež publikoval v literárních přílohách tehdejších časopisů. Většina jeho krátkých próz vyšla až po jeho smrti. Teprve posmrtně byl také Robert Walser oceněn jakožto jeden z tvůrců základů moderní německy psané literatury.

Walser se sice těšil uznání takových osobností jako Ch. Morgenstern, F. Kafka, R. Musil nebo H. Hesse, ale stále více se uzavíral do sebe. Z Berlína nejprve odešel do rodného Bielu, odkud se v r. 1921 vydal do Bernu. Po hlubokých depresích byl r. 1930 přijat do léčebného ústavu. Po třech letech byl proti své vůli přemístěn do ústavu Herisau a navždy se odmlčel. Zemřel na sv. Štěpána roku 1956 při procházce po zasněženém úbočí v Herisau, jak to ve svých textech několikrát předpověděl.

Walserova novela Procházka je drobný skvost s lehce humornými a ironickými pasážemi. Čtyřdílnou četbu na pokračování z vlastního překladu připravil Radovan Charvát. V režii Natálie Deákové účinkuje Igor Bareš.

Po odvysílání najdete jednotlivé díly k poslechu po dobu jednoho týdne na stránce Hry a literatura ve streamu.

autor: ČRo Vltava
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.