Četba na pokračování z pamětí Cecilie Sternbergové

26. červenec 2011

Svým pamětem, které s ohlasem vyšly v Anglii, ve Spojených státech a v Německu, dala Cecilia Sternbergová název Cesta a podtitul Paměti české aristokratky. Na příběhu své rodiny a příbězích mnoha dalších postav z řad příbuzných i přátel vnímavě a přitom s notnou dávkou ironického nadhledu přibližuje životní styl někdejšího aristokratického světa i bohaté americké smetánky, výstižně a ostře kreslí charaktery lidí, jejich postoje, morálku i společenské zvyky.

Cecilia, hraběnka Reventlow-Criminil - dcera Adolfa, hraběte Reventlow-Criminil a Lilian, hraběnky Hoyosové - se narodila 14. září 1908 v Londýně. Dětství prožila ve Šlesvicku-Holštýnsku a mládí v penzionátu ve Švýcarsku a u babičky ve Vídni, kde byla uvedena do společnosti. V lednu roku 1928 se provdala za Leopolda Sternberga, narozeného 21. května 1896 v Častolovicích, nejstaršího syna hraběte Leopolda Alberta Sternberga a Franzisky, hraběnky Larischové von Moennich. Po svatbě žili na panství v Zásmukách, později na rodovém zámku v Častolovicích ve východních Čechách.

Leopold Sternberg patřil k představitelům významných českých šlechtických rodů, kteří v předvečer druhé světové války vyjádřili podporu Československé republice a prezidentu Benešovi. Po okupaci byl jejich majetek konfiskován. Rodina prožívala válku u příbuzných v Praze. Po roce 1948 zvolili emigraci. Žili ve Spojených státech a na Jamajce, kde Leopold Sternberg zemřel.

Vzpomínkovou knihu Cesta napsala Cecilia Sternbergová během svého pobytu na anglickém venkově. Poprvé vyšla v roce 1977 v Londýně. Z rozsáhlého textu pamětí Cecilie Sternbergové jsme se soustředili na nejdůležitější události uvedené v první části knihy, v níž se autorka v reminiscencích vrací k životu v Čechách a ve střední Evropě a objasňuje podstatné historické i rodinné souvislosti.

Dvanáctidílnou četbu na pokračování z pamětí české aristokratky z překladu Evy Kondrysové připravila Sabina Langerová. Účinkují Jaroslava Adamová a Rudolf Kvíz. V roce 1996 natočil režisér Ivan Chrz.

autor: ČRo Vltava
Spustit audio