Četba na pokračování z novely Jiřího Stránského Tóny

Zdánlivě nevinné setkání na půdě konzervatoře, pohled z okna na známé nábřeží a kdesi vzadu zasutá, teprve jen tušená melodie. S takovým předznamenáním otevírá spisovatel Jiří Stránský (*1931) svoji novinkovou novelu nazvanou Tóny.

Rozeznívá tak neodbytně přerývaný příběh skladatele Jana Aubrechta, jeho vnučky Báry a jeho ženy Jitky. Tedy alespoň v prvním, lidském a přítomném plánu se jedná o tyto tři postavy, o jejich spletité životy, jejichž rytmus vždy udával metronom postavený na desce klavíru.

Ale pod jejich vyprávěním, v hlubších tónech, však postupně rozeznáme také osudy několika dalších postav – převážně hudebníků, či dalších členů Aubrechtovy rodiny. Ti všichni, více či méně přiznaně, mají několik společných rysů, z nichž nejvýraznějším je odvaha. Odvaha, se kterou Jan Aubrecht prošel totálním nasazením i komunistickými vězeními, odvaha, se kterou se jeho bratr – farář pustil v okupované Francii do nacistického odboje. Nemalou odvahu má i Aubrechtova žena, která se v nejtěžších dobách dokázala vzdát pro záchranu druhých svého muže.

Střídání těžkých a lehkých dob, střídání mužského a ženského hlasu, to jsou principy, které dodržuje také rozhlasová úprava Tónů. Posluchači tak bude nabídnuta komponovaná literárně-hudební skladba, jejíž charakter určili herci Vladimír Krátký a Tereza Richtrová, hudební složku k ní zkomponoval Richard Mlynář a v Českém rozhlase Olomouc ji nastudoval režisér Michal Bureš.

Po odvysílání najdete jednotlivé části desetidílné četby na pokračování k poslechu po dobu jednoho týdne na stránce Hry a literatura ve streamu.

autor: Michal Bureš
Spustit audio