Cesty do hlubin portugalské duše. Literární pásmo o životě a díle Antónia Loba Antunese

Kdo by toužil alespoň zčásti odhalit, jaké poklady nabízí současná portugalská literatura, setká se nevyhnutelně se jménem Antónia Loba Antunese, spisovatele ověnčeného mnoha domácími i zahraničními literárními cenami. Dílo tohoto romanopisce je však typizovanému, schematickému obrazu Portugalska na hony vzdálené. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

V knihách Antónia Loba Antunese nenalezneme žádnou lacinou sentimentalitu, zato v nich kromě pronikavé sondy do portugalské společnosti a její identity objevíme hluboký, zvnitřněný pohled na lidskou existenci v nejrůznějších nuancích a perspektivách.

Literární pásmo o životě a díle současného portugalského spisovatele připravily Silvie Špánková, která také přeložila úryvky z autorova veřejného vystoupení na veletrhu Svět knihy v Praze roku 2018, a Šárka Grauová, která přeložila pasáže z jeho česky dosud nevydaných knih Příručka inkvizitorů a Recept na to, jak mě číst. Pasáže z knihy Jidášova díra uvádíme v překladu Lady Weissové a z knihy Návrat karavel v překladu Marie Havlíkové.

Připravily: Silvie Špánková a Šárka Grauová
Režie: Vlado Rusko

autoři: Šárka Grauová , Silvie Špánková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio