Cestovatelé v lockdownu. Jak vypadají české expedice kolem dokola vlastního katastru?

21. březen 2021

Kolem Třince nebo Velkých Přílep. Známí cestovatelé i posluchači Casablanky vyprávějí o průzkumu toho kusu planety, který mají za humny. A který k cestování zbyl v době bezprecedentního omezení volného pohybu v Česku.

Jak čeští cestovatelé přemýšleli o cestování v době, kdy byl volný pohyb omezený na obecní katastry? Casablanca přináší první díl mozaiky příběhů vzniklých v aktuální situaci. Skládá se ze zážitků Lukáše Synka, Barbory Strihové a Viktorky Hlaváčkové. Jejich obce jsou ve středních Čechách, v severomoravském kraji a ve východních Čechách. Všichni tři je obešli po katastrálním obvodu.

Vystoupila jsem na některé domácí šestitisícovky

Viktorka Hlaváčková, které proslula přechody kompletních Karpat nebo Kavkazu, žije v současnosti ve východních Čechách, přímo její obec sousedí částečně s Polskem. Viktorka bere celou situaci hodně pozitivně, jako takzvanou microadventure a jako výzvu.

Na svojí cestě dvakrát bivakovala, zažila mlhy jak na Islandu, vracela se do dětských vzpomínek a uvědomila si jiný rozměr místa, kde žije. Výšku kopců počítá v decimetrech, takže 613 metrů vysoké vrchy jsou rázem „decimetrovými šestitisícovkami“. Ze své cesty kolem obce natočila i video „Obecní Katastr Circle Trail“.

„Popravdě tu nic moc zajímavého není“

„U nás to není žádná hitparáda,“ říká Lukáš Synek o katastru středočeské obce Velké Přílepy. Zatímco v místě byla spousta lidí, tak na okruhu kolem hranic katastru rodina nikoho nepotkala. Okruh kolem obce je 11 kilometrů dlouhý. Jak říká, jednou to takhle obejít stačí.

„Když jsme hodili batohy na záda a zabouchli dveře, měl jsem stejný povznášející pocit, jako když vyrážím do neznáma,“ říká cestovatel a vystudovaný virolog a aktivní buněčný biolog působící v Akademii věd ČR. Dříve žil v Saúdské Arábii, cestoval například po Hedvábné stezce na Sibiři i v Grónsku.

„Cestování je jen o tom, jak to máme v hlavě nastavené“

Barbora Strihová obešla celý Třinec, což vychází na 61 kilometrů. V katastru se nachází železárny, řeka Olše i jedna tisícovka. „Krásná příroda, ale taky hodně asfaltu,“ říká Barbora Strihová, která přiznává, že se podívala na místa kilometr od domova, kde nikdy dřív nebyla.

Inspirovala se mimo jiné Viktorkou Hlaváčkovou a výlet kolem katastru Třince si rozdělila do tří dní. Na noc se vracela domů, čistého času jí cesta po hranicích obce vyšla na 17 hodin chůze. Podařilo se jí dosáhnout stejného okouzlení, jako například když byla v Indii, odkud má silné zážitky. „Cestování je jen o tom, jak to máme v hlavě nastavené. Já měla pocit, že zažívám něco cool a extra.“

Jak vypadají výzvy na území vlastní obce a co se o svém bydlišti jako cestovatelé můžeme dozvědět nového? Poslechněte si příběhy o výzvách z vlastního katastru v kompletním záznamu pořadu Casablanca. Máte-li podobný příběh, ozvěte se nám na casablanca@rozhlas.cz nebo na Facebook pořadu.   

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka