Cestopisy píšu proto, abych si je jednou přečetl a něco se znovu dozvěděl, říká novinář Peňás

Novinář a publicista Jiří Peňás nedávno vydal knihu svých osobitých cestopisů - Výpravy pro starší a pokročilé. Rozpovídal se také o jeho neobvyklém příjmení.

Jiří Peňás tvrdí, že jeho knihy nejsou pro každého. Přesto jsou však velmi prodávané. Například nová publikace Výpravy pro starší a pokročilé už měla dotisk. „Já jsem měl představu, že ten člověk, pro kterýho píšu, je jeden ze 76 tisíc. Dejme tomu, že by měl mít třeba určitou kulturní orientaci. Asi baroko by pro něho nemělo být neznámý a měl by asi vědět, jestli byla dřív gotika nebo baroko.“

Novinář a publicista cestopisné články nepíše jen pro ostatní, ale také pro sebe. „Když jsem teď něco četl znova, tak jsem byl sám překvapený, co jsem tam vlastně napsal, co jsem se znovu dozvěděl. Píšu si to vlastně kvůli tomu, abych si to jednou přečetl, abych to nemusel hledat na Google.“

V pubertě měl problémy s příjmením

Příjmení Jiřího Peňáse je velmi neobvyklé. Proto také pátral po jeho původu. „Oni jsou dvě možnosti, jedna je romantická a druhá realistická. Peňa, to je španělský slovo, který znamená něco jako útes nebo skalisko. To „s“ je typicky latinská koncovka, takže to taky může být penis, s tím jsem měl problém v pubertě,“ směje se.  „A ta realistická možnost je, že to bylo od peněz a to „z“ je chyba v matrice,“ dodává.

Jiří Peňás pracoval jako novinář v Mladé frondě, Lidových novinách, poté vedl kulturní rubriku v časpose Respekt a také v Týdnu. Nyní pracuje v týdeníku Echo.

Celý díl si můžete poslechnout na novém audioportále mujRozhlas nebo si pusťte videozáznam.

autoři: Lenka Vahalová , jp

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.