Cestopisná reportáž Pavly Jazairiové představuje zapomenutý Ásám

26. listopad 2016

Nedávno vyšla nová kniha novinářky a spisovatelky Pavly Jazairiové. Jmenuje se Příběhy prý to není cestopis. Někdejší zahraniční zpravodajka Českého rozhlasu ostatně říká, že cestopisy nerada četla a ještě méně ráda by je psala – popisovat cestu ji nebaví. Hledá příběhy. V nové knížce to zdaleka nejsou jen místa, se kterými si Pavlu Jazairiovou spojujeme s ohledem na její někdejší zpravodajské působení – třeba Afrika.

Vypráví třeba o věčném Římě nebo o Paříži. Ale jistěže tu nechybí Indie, respektive „jiná Indie“ – Ásám. Když se řekne Ásám, vybaví se většině lidí čaj, což sice platí, ale nestačí. Neboť Ásám je stát, dokonce jeden ze sedmi států jiho-východní Indie. Jeho severní hranice tvoří himalájské pohoří, protéká jim jedna z nejmohutnějších světových řek Brahmaputra a dosud je obýván početnými původními kmeny. Ještě mnohem více se o Ásámu dozvíte při poslechu reportážního dokumentu, který připravila a uvádí Pavla Jazairiová. Účinkuje Pavel Soukup, redakční spolupráce Tomáš Černý.

„Mexičané žijí ve velice nepříjemném a těžkém systému, který jim neumožní, aby překročili určitý limit,“ vysvětluje s tím, že státní zaměstnanci za mizivý plat pracují 12 hodin denně 7 dní v týdnu. Proto Mexičané chtějí pracovat ve Spojených státech, a naopak Američané posílají suroviny do Mexika, kde je lité kompletují a vyrábí. „Obě země jsou propojené,“ dodává.

Čtěte také: Ženy rozhodují, muži jsou 5 kolo u vozu. I takhle vypadá matriarchát, přibližuje cestovatelka

Spustit audio