Čeští hudebníci ve Frankfurtu

4. červenec 2014

Večerní program stanice Vltava nabízí v pondělí záznam koncertu, který se odehrál letos 13. června ve Velkém sále Staré opery ve Frankfurtu nad Mohanem.

Vysíláme 7. července ve 20:00 hodin.

Hlavním dílem večera je Symfonie č. 3 Kaddish od Leonarda Bernsteina. Na programu - stejně jako při Inbalově uvedení této skladby v Praze v roce 2012 - se podílela také sopranistka Pavla Vykopalová a Český filharmonický sbor Brno.

Dílo z roku 1963 odkazuje k židovské modlitbě, ve Frankfurtu zaznělo ve verzi s přidaným dramatickým vyprávěním amerického bojovníka za lidská práva, právníka a spisovatele Samuela Pisara o hrůzách holokaustu, které on sám a jeho rodina prožili. Pisar pochází z Polska. Jako dítě prošel koncentračními tábory a zachránil si život útěkem z pochodu smrti v roce 1945. Jeho text je svědectvím i modlitbou, zpovědí i účtováním s Bohem. A vkládá do něj při živých provedeních i současná témata - terorismus a etnické násilí.

Vedle toho zazní také symfonická báseň Totenfeier (Slavnost mrtvých) od Gustava Mahlera, hudba v té verzi oživená až v 80. letech 20. století, hudba, kterou posluchači z větší části znají z autorova přepracování jako první větu jeho Druhé symfonie.


Eliahu Inbal, letos osmasedmdesátiletý, studoval v Jeruzalémě a po doporučení Leonarda Bernsteina získal stipendium na pařížské konzervatoři. V letech 1974 až 1990 působil jako šéfdirigent Symfonického orchestru frankfurtskéhorozhlasu, s nímž mimo jiné natáčel díla Gustava Mahlera, Antona Brucknera a Hectora Berlioze. V letech 1984 až 1987 a pak opět od roku 2007 byl šéfdirigentem benátského operního divadla Teatro La Fenice. Působil také u rozhlasových symfoniků v Turíně a byl šéfdirigentem Berlínského symfonického orchestru. Po pražském angažmá spojil své jméno mimo jiné s Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra, ale vzbudil také pozornost v Evropě několika wagnerovskými inscenacemi.

Spustit audio