Cesta za hranice dosud slyšeného. Uplynulo sto let od narození Iannise Xenakise

29. květen 2022

Skladatel Iannis Xenakis se narodil 29. května roku 1922 v rumunské Brăile. Poslechněte si dvoudílné Futurissimo k příležitosti oslav sta let od jeho narození.

Skladatel, architekt, vizionář. Enormně pracovitý, vynalézavý a kritický intelektuál Iannis Xenakis ve svých průkopnických dílech vytvořil nové radikální zvukové světy, které v sobě mají zároveň něco atavistického, starodávného a primordiálního. Mnohovrstevnatý odkaz řeckého skladatele si připomeneme společně se skladatelem Petrem Baklou.

V prvním díle se ohlédneme za Xenakisovým dramatickým mládím v odboji a za jeho působením u architekta Le Corbusiera. Zatímco při plánování slavného pavilonu Philips Xenakis modeluje materiál v prostoru, ve svých skladbách modeluje na základě podobných matematických principů zvuk v čase. Uslyšíme skladby Pithoprakta, Kottos pro sólové violoncello a Aïs pro baryton a orchestr.

Čtěte také

Ve druhém díle se zaměříme na skladby z 80. a zkraje 90. let. Podíváme se na to, jak se Xenakis inspiroval mimoevropskými hudebními kulturami a zamyslíme se nad tím, co jedinečný hudební revolucionář znamená pro náš kulturní svět dnes, sto let od svého narození. Uslyšíme rozsáhlou skladbu Dox-Orkh pro housle a orchestr, Okho pro tři djembe a skladbu Akéa pro klavír a smyčcové kvarteto.

Spustit audio