Cesta tří králů

24. prosinec 2002

V čase vánočním přichází společnost Centrum českého videa s novou kazetou nabízející symbolický příběh - Cestu tří králů. Animovaný povídkový film vyrobilo za francouzsko-rakouské produkční podpory studio Imago.

Námět i scénář k osmi krátkým povídkám napsal Oldřich Selucký, režii měl Pavel Kubant. Animovaný film přináší jednoduché zpracování známých biblických motivů, točících se kolem narození Krista a pouti tří mudrců za ním do Betléma. Jednotlivé příběhy (Doktor Kašpar, Král Melichar, Velekněz Baltazar, Nemocná princezna nebo V Jeruzalémě) líčí srozumitelnou formou i pro relativně malé předškolní diváky, kdo byli oni tři mudrcové, jak začala jejich cesta za betlémskou hvězdou a proč ji vlastně podnikli. Obsahují i jejich krátká zastavení na dlouhé pouti pouští a přes moře a všímají si důležitých emocí a vlastností jako je zloba, mamon, smutek, trpělivost, odvaha, porozumění i láska.

Všechny kátké příběhy mají své skromné napětí a pointu, aby v závěrečné povídce dospěly do svého vrcholu - nalezení Betléma a maličkého budoucího krále v plenkách. Zvolená výtvarná forma (Zdena Krejčová) i hudba (Jérome Boudin) navozují příjemnou, klidnou atmosféru, a přitom v sobě mají i příchuť Orientu a nezvyklých dálek. To výrazně podporují hlavně noční scény a putování ztemnělou pouští. Totéž se týká vypravěčského komentáře, kterému vtiskl Marek Eben sympatickou tichou laskavost.

Cesta tří králů

Bonbónkem pro zvídavé dětské publikum, ale možná i pro jejich rodiče, je kratinká dokumntární ukázka po titulcích filmu. V ní přibližuje Marek Eben jako vypravěč práci s kreslenými postavičkami, způsob jejich návrhů i samotnou animaci. Cesta tří králů, která netrvá déle než hodinu, je milou pozorností naznačující, že distributor jeví zájem o utváření estetického cítění i historického povědomí dětí před obrazovkou.

autor: (ska)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.