Cesta kolem světa za 80 dní

26. březen 2005

Potrhlý vynálezce, čínský kung-fu bojovník vydávající se za Francouze a neschopná malířka na bláznivém závodu kolem světa.

Phileas Fogg, anglický gentleman, uzavře s jinými anglickými gentlemany sázku a spolu se svým zcestovalým sluhou Passepartoutem se vydává na cestu kolem světa. Na putování přes tři kontinenty a dva oceány za použití rozličných dopravních prostředků bojuje Phileas Fogg svůj boj o čas a při tom všem si ještě najde chvilku seznámit se s životní láskou. To jsou ve zkratce asi tak veškeré styčné body, které má nový film z produkční kuchyně Walden Media a Disney společné se stejnojmeným dílem Julese Vernea, jež vydává za svou předlohu. Všechno ostatní zprznili šílení scénáristé, kterým zřejmě připadal klasický Verneův příběh pro dnešní dobu příliš nudný, což jim ovšem nezabránilo vyďobat jej jako mandle z vánočky a ještě ho drze uvést jako knižní předlohu.

Phileas Fogg, ve Verneově podání anglický gentleman, pod perem Davida N. Titchera mutuje na potrhlého, pro normální život nepoužitelného vynálezce. Vynálezce zřejmě proto, aby ve filmu ospravedlnil větší množství ptákovin technicky sice nereálných, ale zato divácky přitažlivých. Zhruba stejný důvod má i Passepartoutova čínská národnost, která ve scénáři v jeho roli účelově ospravedlnila Jackieho Chana. Jen tak se mohlo stát, že ve filmu namísto inspektora Fixe, který je vykreslen jako naprosto neschopný idiot hodící se jen na to, aby byl kopán do zadku (což se nezřídka i děje), funguje komando zabijácké čínské sekty. Podobných kiksů je ve filmu celá řada, jemný humor a Foggovo uhlazené gentlemanství spolu s jeho strojovou přesností nahradil hollywoodský "crazy cool" styl, který ze vzdělaného Angličana udělá v Americe bezdomovce.

Na cestě kolem světa

Titcherův scénář redukuje Foggovu cestu kolem světa na několik zastavení v dostatečně reprezentativních a exotických zemích, v každé z nich se sehraje předem odměřená dávka gagů a akce (většinou maximum, co se vešlo) a blýskne se některá ze známých tváří světových celebrit v epizodní roličce (za všechny Arnold Schwarzenegger, Rob Schneider, Owen Wilson, John Cleese, Macy Gray a další). Z toho je jasné, že scenáristovým cílem nebylo vytvořit funkční a logický příběh, ale poskytnout prostor pro atrakivní podívanou. Celek pak působí asi tak koherentně jako koláž, do které nalepíte obrázky z Cosmopolitanu, časopisu o zvířatech a Sluníčka.

Výprava filmu je otřesně barevná a pestrá. Kameru, která je snad jako jediná poměrně zajímavá, ruší občas kýčovitě a křečovitě působící 3D animace. Herecké výkony svou kvalitou zcela odpovídají celkové úrovni filmu - jsou nevalné. Herci přehrávají, jako by nebylo dost na tom, že postavy jsou typizované již podle scénáře, což valnou měrou snižuje míru herecké invence. Výsledkem je co postava, to karikatura. Jedním z mála světlých prvků filmu je snad jen Jackie Chan, který opět ovládá pole svými akrobaticko-kaskadérsko-komickými kousky, při kterých je ještě schopen dělat neuvěřitelné obličeje. To ovšem nic nemění na tom, že je jeho postava, ve filmu inspirovaném Vernem dost diskutabilní, a i pokud bychom nad ní přimhouřili obě oči, není schopna zachránit tu příšernou spatlaninu, kterou distributoři odvážně nazvali filmem.

Ve filmu kromě jiných hraje i Jackie Chan

Cesta kolem světa za osmdesát dní je špatný film, snaží se ohromit pestrostí, akcí a humorem a ohání se proslulou knižní předlohou, není však ani vtipný, ani akční a už vůbec není humorný. Dospělého diváka rozhodně neuspokojí, a pokud jste rodiči, buďte trochu soudní, peníze raději utraťte za verneovku v knižní podobě a nekažte svým ratolestem vkus.

Cesta kolem světa za 80 dní (Around the world in 80 days) Režie: Frank Coraci; scénář: David N. Titcher dle románu J. Vernea; kamera: Phil Meheux; hudba: Trevor Jones; střih: Tom Lewis; producent: Bill Badalato, Hal Lieberman; produkce: Walden Media, Walt Disney

Hrají: Steve Coogan (Phileas Fogg), Jackie Chan (Passepartout), Cécile de France (Monique), Rob Schneider, Arnold Schwarzenegger, Owen a Luke Wilson.

autor: Jakub Leníček
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.