Ludvík Vaculík: Český snář

15. srpen 2018

Próza Český snář (samizdat 1981, Toronto 1983, Praha 1990) je bezpochyby Vaculíkovo stěžejní dílo. Kniha, kterou autor věnoval Jiřímu Kolářovi, bývá označována jako román-deník. Beletristickou výpravnost a hravost spojil autor s touhou po maximální pravdivosti, autenticitě osobní výpovědi. Zachytil nejen rok vlastního života, ale přinesl i obecnější obraz české společnosti z konce 70. let 20. stol. - viděné zevnitř disidentského prostředí.

Kniha měla v 80. letech velký ohlas, hlavně pro svou tématiku: otevřené zobrazení života disidentských kruhů. Řada lidí autorovi vytýkala přílišnou otevřenost, hlavně vzhledem k dobové politické situaci v totalitním státě, někteří mu vytýkali egocentrismus. Knihu však nelze zaměňovat za literaturu faktu, byť je pevně ukotvena v realitě. Autor neustále připomíná, že události nahlíží subjektivně, podle svého momentálního rozpoložení.

V edici Petlice vyšel v roce 1981 i sborník Hlasy nad rukopisem Českého snáře, pořízený ve 27 exemplářích pro autory příspěvků. Oficiálně pak v nakl. Torst, Praha 1991.)

Ludvík Vaculík v Českém snáři postihuje nejen společenskou atmosféru v normalizaci a na druhé straně vztahy ve společenství disidentů. Píše i o citových a milostných krizích muže středního věku, kterému byly vzaty možnosti uplatnění na vrcholu sil. Velkou pozornost věnuje i zahradě domu v Dobřichovicích, přičemž přírodní cykly, vždy tvořivé a plodné, kontrastují s tupou nehybností společenské atmosféry. Autentickým tématem je i opisování, vydávání a distribuce titulů edice Petlice a s tím spojené výslechy Státní bezpečností.

Pro současného čtenáře je kniha vzácně otevřenou a jazykově strhující výpovědí, jíž nechybí kritické charakteristiky událostí i osob, humor, erotično, existenciální otázky i ironická sebereflexe.

Ludvík Vaculík: Český snář
V režii Vlada Ruska čte Jan Vondráček. Natočeno v roce 2016, ke stažení ve formátu MP3.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.