Český rozhlas Online na Světu knihy

15. květen 2002

Již poosmé se letos 9. - 12. května konal na pražském Výstavišti mezinárodní veletrh Svět knihy. Hlavním tématem letošního ročníku byl Čtenář třetího tisíciletí. Mezi mnoha českými i zahraničními vystavovateli jste mohli v levém křídle Průmyslového paláce objevit také stánek Českého rozhlasu. Kromě nabídky Radioservisu zde v sobotu dopoledne zástupci ČRo Online informovali návštěvníky o internetových stránkách Českého rozhlasu a také o současných i již proběhlých internetových projektech.

Návštěvníci měli možnost si na místě prohlédnout různé rozhlasové internetové stránky. Největší zájem byl o webovou kameru na stránkách projektu Sokoli v srdci velkoměsta 2002, který navazuje na velmi úspěšný loňský přímý přenos z hnízdění sokolů stěhovavých na Týnském chrámu na Staroměstském náměstí v Praze. Tehdy samička Týna a její partner Tycho vyvedli z hnízda mláďata Anežku a Marii. Projekt se setkal s velkým zájmem veřejnosti a v závěrečné fázi také s pomocí dobrovolníků, kteří pomáhali sledovat pohyb sokolů, zejména mláďat. Letos se připravovaly přenosy z hnízdění sokolů hned dva: z pražského Týnského chrámu a z plzeňské Katedrály sv. Bartoloměje. Bohužel pražští sokoli nezahnízdili.

Na veletrhu

U stánku bylo celý den velmi rušno. Lidé přicházeli s nejrůznějšími dotazy a připomínkami, na které se naši zástupci snažili odpovídat, i když to nebylo vždy lehké. Např. asi desetiletý počítačový génius, který byl na veletrhu s maminkou, se dožadoval technických informací týkajících se streamování v takovém rozsahu, že se náš kolega doslova zapotil.

Již nyní se všichni těšíme na příští ročník veletrhu. Věříme, že se nám opět podaří zaujmout návštěvníky novinkami ze světa médií a internetu.

autor: dw
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.