Český rozhlas Jazz spustí tři nové pořady

8. leden 2014

Nové pořady a oživení playlistu slibuje v roce 2014 stanice Český rozhlas Jazz. „Posluchačům nabídneme ještě více jazzu než doposud,“ říká dramaturg rádia, které si za první rok existence získalo nezanedbatelný počet příznivců.

Změny přinese především páteční vydání řady Jazz na druhou, která se zaměřuje především na rozhovory s jazzovými hudebníky a nabízí větší zastoupení mluveného slova. Do této řady jsou zařazeny tři nové pořady - Jazz Profil, Jazzové vaření a Tak to slyším já. „Každý z těchto formátů představuje jazzmany pod drobnohledem, který si může dovolit jen stanice jazzového zaměření,“ vysvětluje Petr Vidomus, dramaturg ČRo Jazz.

Pořad Jazz Profil představuje výrazné, především zahraniční osobnosti současného jazzu, kterým se na ostatních rádiích nevěnuje příliš pozornosti. „Chceme se zaměřit na jazzové hvězdy střední generace, které už ve světě dostatečně prorazily, ale zároveň se nenechávají svazovat svou historií a stále vytvářejí něco nového,“ říká Vidomus. Premiéra Jazz Profilu je naplánována na 10. 1. (14:00) a jeho autor Václav Vraný v něm představí tvorbu americké skladatelky a aranžérky Marie Schneider.

03023615_0.jpeg

Neobvyklý formát představuje další nový pořad Jazzové vaření, který kreativním způsobem propojuje dva zdánlivě nespojitelné světy - jazzovou hudbu a vaření. Autorský tým (Tomáš Černý, Petr Vidomus) v něm navštěvuje kuchyně jazzových hudebníků a na pozadí přípravy jejich oblíbeného jídla rozmlouvá o jazzu a všem kolem něj. Jazzmanův osvědčený recept i odehrané skladby jsou následně zveřejněny na webu. „Pořad o vaření by od jazzového rádia asi nikdo nečekal. Už při prvním natáčení se nám ale potvrdilo, že právě v kuchyni se nám s hudebníky daří navazovat až neobvykle blízký kontakt. Je to znát i na prvním díle s kytaristou Rudy Linkou.“ Jazzové vaření bude ČRo Jazz vysílat 3. pátek v měsíci (14:00), premiéra je 17. 1.

Podívejte se na ukázku z natáčení pořadu Jazzové vaření:




V neobvyklém světle představí jazzmany také třetí nový pořad, Tak to slyším já, který stanice chystá na únor. Jde o rozhlasovou obdobu rubrik hudebních časopisů, jakými byla česká Melodie nebo je dodnes americký Down Beat (tzv. blindfold test, tedy test na slepo). „Princip je jednoduchý - do studia pozveme známého jazzmana a na slepo mu pouštíme známé i vzácnější jazzové nahrávky. Jeho úkolem je uhádnout, o jaké desky jde, z čehož často vyplynou až překvapivě zajímavé diskuse o hudbě,“ vysvětluje Vidomus. Hostem premiérového dílu (28. 2. ve 14:00) bude pianista Emil Viklický.

Vedle nových pořadů bude Český rozhlas Jazz přinášet aktuální zpravodajství na webu či v zavedených pořadech Jazzové novinky a Rozhovor měsíce. Novinkou je také rozšíření moderovaných hudebních bloků (večer nově až do půlnoci) a obohacení playlistu o další nové i klasické jazzové tituly.

02995327.jpeg

Český rozhlas Jazz je digitální stanice Českého rozhlasu, vysílající jazz 24 hodin denně. Spuštěna byla 1. 3. 2013, nově byla zařazena do měření poslechovosti Radioprojektu - v prvním realizovaném šetření (období 1.4. – 30.9.2013) zaznamenala poslech v denním dosahu 2 tis., v týdenním dosahu 3 tis. posluchačů. Jazzové zpravodajství přináší na webu jazz.rozhlas.cz.

Český rozhlas Jazz - nové pořady v roce 2014

Jazz Profil - 2. pátek v měsíci (14:00, 22:00), premiéra 10. 1. (Maria Schneider)Jazzové vaření - 3. pátek v měsíci (14:00, 22:00), premiéra 17. 1. (Rudy Linka)Tak to slyším já - 4. pátek v měsíci (14:00, 22:00), premiéra 28. 2. (Emil Viklický)

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka