Český rozhlas a ukrajinská veřejnoprávní vysílací společnost UA:PBC uzavřely dohodu o spolupráci

28. březen 2023

Český rozhlas dnes na mezinárodní konferenci Radiodays Europe v Praze uzavřel dohodu o vzájemné spolupráci s ukrajinskou veřejnoprávní vysílací společností UA:PBC. Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral a člen představenstva UA: PBC Andriy Taranov svým podpisem stvrdili, že obě veřejnoprávní instituce budou jakožto členové Evropské vysílací unie i nadále rozvíjet bilaterální vztahy v oblasti rozhlasového vysílání.

„Jsem rád, že uzavřením dohody budeme pokračovat ve spolupráci s veřejnoprávní vysílací společností Ukrajiny, kterou výrazně podporujeme od počátku války na Ukrajině. Mimo jiné již přes rok zajišťujeme kontinuální vysílání Ukrajinského rozhlasu prostřednictvím audioportálu mujRozhlas a klasických sítí DAB+ a DVB-T2. Jedná se o zásadní krok, díky němuž poskytujeme ukrajinským občanům v Česku každodenní dostupnost informací o aktuálním dění v jejich rodné zemi. Podpisem dohody o vzájemné spolupráci rozšíříme rozhlasovou a kulturní výměnu mezi Českou republikou a Ukrajinou,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

„Od Českého rozhlasu a dalších partnerů v EBU jsme měli od začátku velkou podporu, když jsme se museli přizpůsobit, abychom zajistili naše vysílání. Teď máme nové příležitosti, pokud jde o obsah. Je to velmi široké, od zpravodajství, které je pro nás nejdůležitější, až po spoustu kulturních obsahů. Český rozhlas je pro nás důležitý partner a doufám, že ukrajinská kultura bude v České republice přítomná, stejně jako bude ta česká více přítomná v následujících letech na Ukrajině,“ řekl člen představenstva UA: PBC Andriy Taranov.

V rámci dohody se Český rozhlas a UA:PBC zavázaly ke vzájemné výměně pořadů, především hudebních a literárních, včetně diskusních relací, feature, rozhlasových her či archivních záznamů. Zúčastněné strany budou také organizovat reciproční návštěvy svých pracovníků a vzájemně se účastnit festivalů, soutěžních přehlídek a dalších rozhlasových akcí.

Český rozhlas od počátku ruské invaze výrazně podporuje Ukrajinu. Kromě kontinuálního vysílání Ukrajinského rozhlasu na rozhlasovém webu a sítích DAB+ i DVB-T2 rozhlas také vloni vytvořil pro ukrajinské uprchlíky speciální souhrnnou podstránku mujrozhlas.cz/ukrajina(link is external), která nabízí praktický ukrajinsko-český Audioslovník s lekcemi pro děti i dospělé nebo pohádky v ukrajinštině od českých spisovatelů. Český rozhlas také ukrajinským uprchlíkům žijícím na našem území nabízí každý týden praktické informace prostřednictvím podcastu Novinky pro Ukrajince v Česku.

Stanice Český rozhlas Radiožurnál u příležitosti ročního výročí konfliktu na Ukrajině odvysílala podcast „Rok ve válce: Na lince Ukrajina – Praha“, který přehledně popisuje vývoj konfliktu na Ukrajině prostřednictvím telefonických rozhovorů moderátora Jana Pokorného a válečného zpravodaje na Ukrajině Martina Dorazína. Speciální podcastová série zároveň rekonstruuje celý rok agrese a přináší jedinečné svědectví o odvaze, statečnosti i životě stálého zahraničního zpravodaje Českého rozhlasu ve válečné zóně. Všechny čtyři díly podcastu jsou nyní k dispozici na audioportále mujRozhlas(link is external).

Spustit audio