Český muzikál Fantom Londýna vyhrál festival v Jižní Koreji. Cenu převzal režisér Olšovský

15. červenec 2015

Fantom Londýna z Ostravy zabodoval v Jižní Koreji. Původní muzikál Národního divadla moravskoslezského získal hlavní cenu Mezinárodního muzikálového festivalu. Z jihokorejského města Tegu si tvůrci odvezli také další dvě ocenění.

Nejlepší ženský výkon ve vedlejší roli předvedla podle poroty Jana Musilová. Cenu za nejlepší mužský herecký výkon získal Lukáš Adam za roli Henryho.

„Je to pro mě strašné překvapení. Nečekal jsem, že dostaneme takovéto krásné mezinárodní ocenění,“ poznamenal režisér Lumír Olšovský.

V korejském Tegu se Fantom Londýna hrál během festivalu celkem čtyřikrát. Skladby z něj zazněly i na slavnostním vyhlášení cen, které v přímém přenosu vysílala celostátní jihokorejská televize.

Původní český muzikál se v Národním divadle moravskoslezském hraje téměř 2,5 roku. Pod názvem Přízrak Londýna ho v březnu uvedlo také pražské Divadlo Hybernia.

Hudbu k muzikálu složil Radim Smetana. Autory libreta jsou Pavel Bár a Lumír Olšovský, který muzikál zároveň režíroval. Texty písní pocházejí z pera Michaela Prostějovského.

V Jižní Koreji, kde jsou muzikály mimořádně oblíbené, už slavila úspěch celá řada českých produkcí. Například Hamleta Janka Ledeckého už vidělo asi tři čtvrtě milionu Korejců, muzikál měl v zemi přes 500 představení.

autoři: Klára Vičíková , ako
Spustit audio