Český kinematograf představí počátky filmu. Některé exponáty si mohou lidé vyzkoušet

28. září 2016

Do romantické doby prvních filmových projekcí před sto dvaceti lety zavede návštěvníky nová výstava v Národním technickém muzeu v Praze. Od středy si mohou prohlédnout předchůdce filmové techniky, ale také moderní projekční přístroj, který sloužil prezidentu Masarykovi na zámku v Lánech. Některé exponáty si mohou zájemci i vyzkoušet, například Edisonův kinetoskop z roku 1894.

Lumiéři přišli s veřejnou projekcí. Tedy s něčím, co dnes nazýváme kinem. „Edison šel jinou cestou, cestou osobního konzumu. Fungovalo to na mince. Člověk si vhodil minci a ono mu to přehrálo tu smyčku.

V současnosti se cestou širokoúhlých televizorů a domácích kin vracíme k vlastně k Edisonovi,“ říká spoluator výstavy Hynek Stříteský.

Návštěvníci nejprve zažijí Paříž na přelomu 19. a 20. století. Spatří ukázky prvních vynálezů, které stály u počátků filmového průmyslu - třeba oživlé chronofotografie nebo část filmového pásu Charlese Emila Reynauda.

České filmy se poprvé promítaly v Praze v roce 1898. Přesvědčit se o tom dá při projekcích v expozici kinematografu Jana Kříženeckého.

Jádro výstavy organizátoři věnovali scéně z filmu Zlaté srdéčko. Postavili její repliku v téměř životní velikosti. Jak vysvětluje spoluautorka výstavy Michaela Hrubá, první velký český film se natáčel v roce 1916 ještě před vznikem filmových ateliérů.

Počátky filmu ukazuje nová výstava v Národním technickém muzeu

Do tohoto filmu si autoři půjčili nábytek ze Švandova divadla, jehož ředitel dokonce i režíroval tuto veselohru. Na pozadí scény můžete vidět fotografii přímo z natáčení. Můžete si všimnout paní Nedošínské a tehdejší velké hvězdy Josefa Švába Malostranského.

„Využívali denního světla. Ještě nenasvěcovali ty scény. Natáčelo se třeba na dvorech pavlačových domů. Můžete vidět, že jsme si tady udělali náznak pavlače,“ vysvětluje Michaela Hrubá, spoluautorka výstavy.

V českých zemích se poprvé promítal film 15. července roku 1896 v Karlových Varech díky zástupcům Edisonovy společnosti. První stálá kina fungovala v Čechách a na Moravě od roku 1907 v Brně a v Praze.

Spustit audio