Český Bach z Drážďan. Poslouchejte hudbu Jana Dismase Zelenky k 340. výročí jeho narození

13. říjen 2019

Umění Jana Dismase Zelenky si našlo obdivovatele po celém světě a jeho skladby si našly místo v repertoáru mnoha předních souborů staré hudby. Jeho hudba je originální, mistrovská a krásná.

Tento pozoruhodný skladatel se narodil v kraji pod tajemným vrchem Blaníkem, v Louňovicích, v říjnu roku 1679. Přesné datum narození neznáme, víme jen, že byl pokřtěn ve zdejším kostele Nanebevzetí Panny Marie 16. října roku 1679.

Čtěte také

Jeho otec byl zdejším kantorem a varhaníkem a poskytnul mu první vzdělání, dále studoval v Praze na jezuitské koleji Klementina. Z tohoto období se dochovaly i první kompozice. Odsud odešel ke kurfiřtskému a královskému dvoru do Drážďan, díky podpoře panovníka mohl později studovat i u proslulého Johanna Josepha Fuxe ve Vídni.

Do Prahy se vrátil na oslavy korunovace císaře Karla VI. českým králem a při této příležitosti zde byla provedena jeho alegorická skladba Sub olea pacis et palma virtutis. Po návratu do Drážďan převzal za nemocného kapelníka Johanna Davida Heinichena část jeho povinností a po jeho smrti žádal o uvolněné místo, které ovšem nezískal, a novým dvorním kapelníkem byl jmenován Johann Adolph Hasse. Zelenka ale získal post dvorního skladatele a jeho úkolem bylo komponovat hudbu pro dvorní katolický chrám. Zemřel 23. prosince 1745.

Logo

Duchovní hudba 13. října od 7 hodin nabídne výběr z jeho skladeb pro liturgické i mimoliturgické účely, kde nebude chybět jeho jediné dílo v českém jazyce moteto Chvalte Boha silného.

Instrumentální skladby Jana Dismase Zelenky budou mít prostor 15. října od 12:15 v Poledním koncertu. Zazní ve společnosti hudby jeho kolegů z drážďanské kapely – kapelníka Johanna Davida Heinichena a houslového virtuosa a Zelenkova žáka Johanna Georga Pisendela.

Tvorba na italské texty bude náplní Odpoledního koncertu 16. října od 15 hodin. Uvedou ho skladby Johanna Adopha Hasseho, Zelenkovu tvorbu zastoupí jedna z Osmi italských árií a závěr svatební serenaty Il Diamante.

Zelenkovský týden zakončí Ranní koncert 19. října. Od 7 hodin zazní kompletní Missa Sanctissimae Trinitatis v podání souboru Ensemble Inégal s Adamem Viktorou.

Jan Dismas Zelenka má vlastní festival

Ten se koná každý rok v říjnu pod názvem Zelenka festival Praha – Drážďany a pořádá ho český soubor Ensemble Inégal. Koncerty věnované Zelenkově hudbě letos ozvláštní i jedna novodobá světová premiéra – ofertorium Currite ad aras z roku 1716. Součástí festivalu je i muzikologická konference s nejvýznamnějšími představiteli zelenkovského výzkumu. Více na www.zelenkafestival.cz.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.