Česko-slovenský zámecký koncert v Nitrianském Pravnu

7. říjen 2011

V přímém přenosu Rádia Devín a Českého rozhlasu 3 – Vltava vystoupilo v kaštieľi v Nitrianském Pravnu v tradičním Česko-slovenském zámeckém koncertě Trio Dubois, trojice hráčů na dechové nástroje.

Trio Dubois:
Irvin Venyš – klarinet
Jan Thuri – hoboj
Martin Petrák – fagot

Moderují:
Ľuboš Kovačech a Petr Kadlec

PROGRAM:

W. A. Mozart:
Divertimento č. 1

J. Ibert:
Pět kusů pro dechové trio

E. Zámečník:
Tři grotesky

L.v Beethoven:
Variace na téma "Lá ci darem la mano" z opery Don Giovanni Wolfganga Amadea Mozarta.

F. X. Thuri:
Elbrus

Zazněl vzhledem k datu konání Svatováclavský chorál a pak díla Wolfganga Amadea Mozarta, Jacquesa Iberta, Evžena Zámečníka, Franze Danziho a Františka Xavera Thuriho.

02456669.jpeg

Nitrianske Pravno, ležící asi 12 kilometrů od metropole Hornej Nitry – Prievidze, má zhruba 3000 obyvatel a více než šestisetletou historii. Mezi tamními rodáky se připomíná i režisér Ján Roháč, který ovšem velkou část života prožil v Praze, mimo jiné jako spolutvůrce Laterny Magiky nebo spolupracovník Divadla Semafor.

02456665.jpeg

Trio Dubois dali dohromady absolventi pražské Hudební fakulty Akademie múzických umění. Ve francouzštině slovo dubois odkazuje k lesu, respektive ke dřevu – a všechny tři nástroje tria jsou dechovými nástroji dřevěnými. Klarinetista Irvin Venyš je v současnosti účastníkem doktorandského studia na AMU, Jan Thuri učí hru na hoboj na Pražské konzervatoři a fagotista Martin Petrák je členem České filharmonie.

autor: Petr Kadlec
Spustit audio