České stopy na bavorských hřbitovech. Pět pietních zastavení u hrobů slavných rodáků

5. srpen 2022

Lidský život provází mnoho rituálů, klíčovými z nich jsou tzv. rituály přechodu. Antropologové tak definovali ty, které uvádějí narozené dítě do světa živých, převádějí dospívající jedince do světa dospělých, rámují začátek partnerského soužití a doprovázejí na konci života zemřelého na cestě k věčnému odpočinku. Už od počátku věků vyčleňovali lidé speciální místa pro toto poslední spočinutí – hřbitovy.

V našem kulturním okruhu ukládáme své zemřelé do země, abychom k nim při návštěvě pokorně sklopili hlavu a potvrdili tak duchovní význam vertikály pro naše životy.

Český původ v bavorské půdě

První srpnové Výlety s Vltavou nás zavedou do bavorské metropole Mnichova, na tři z celkem 29 bavorských hřbitovů. Budeme hledat a nacházet náhrobky osobností, které měly svůj původ v českých zemích, ale které jejich osudy zanesly až do bavorské půdy.

Hrob Aloise Senefeldera na Lesním hřbitově

V časovém rámci celého čtvrttisíciletí se nejdříve na jižním hřbitově pokloníme u hrobu vynálezce litografie fyzika, chemika, divadelníka a výtvarníka Aloise Senefeldera. V úterý vyhledáme místo posledního odpočinku operní pěvkyně známého jména Jindřišky Rettigové, dcery Magdaleny Dobromily Rettigové. Ve středu zajedeme na severní mnichovský hřbitov ke hrobu brněnského rodáka fyzika a filozofa Ernsta Macha. Ve čtvrtek se vydáme na mnichovský lesní hřbitov, ke hrobu výrazné postavy českého vojenství a poválečné politiky, armádního generála Lva Prchaly. A v pátek zajedeme do podalpského městečka Murnau, kde odpočívá původem významný exilový spisovatel Ota Filip, původem z Ostravy. A připomeneme samozřejmě i další velká jména zapsaná pro věčnou památku na mnichovských pohřebištích. 

autor: Miroslav Zelinský
Spustit audio

Související