České století. Série sevřených dramat z naší minulosti se uzavřela

10. prosinec 2014
Slovo o filmu , Slovo o filmu

Veřejnoprávní televize završila České století, nejambicióznější seriálový projekt, který (minimálně za poslední dekádu) připravila. Mapuje v něm klíčové okamžiky moderních českých dějin. Hosty Slova o filmu jsou režisér Českého století Robert Sedláček a scenárista, historik a spisovatel Pavel Kosatík.

Poslechněte si mírně prodlouženou verzi vltavského Slova o filmu ze středy 10. prosince, obsahující vysílaný rozhovor a ukázky ze seriálové hudby, kterou složil Michal Rataj.

V rozhovoru tvůrci hodnotí herecké obsazení nejdůležitějších figur českých dějin jako jsou Václav Havel nebo T. G. Masaryk, ohlížejí se za koncepcí seriálu, který pokrývá klíčové (krizové) momenty československých dějin v letech 1918 (vznik republiky), 1938 (Mnichov), 1942 (Beneš a Sudety), 1948 (únorový komunistický puč), 1953 (procesy stalinského typu v ČSSR), 1968 (jednání v Moskvě po vpádu vojsk Varšavské smlouvy), 1977 (vznik Charty), 1989 (Havel a Sametová revoluce) a 1992 (rozdělení republiky). A diskutují také o některých kritických výtkách a o historických chybách a nedostatcích seriálu.

Videoarchiv Českého století, umožňující zhlédnout celý seriál i zpětně, najdete zde.

03266772.jpeg
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.