České divadlo - únor

31. březen 2003

Najít pro divadlo sponzora je velmi složité a jak se zdá, ani jeho nalezení nezaručuje jistotu. Sponzor totiž může říct: "Tak a dost, už to nechci" a jste nahraní a nedohraní. To se stalo přehlídce České divadlo. Uprostřed ledna zazněl ze strany sponzora (Česká Pojišťovna) stopstav a od té doby přehlídka jede dál jen po nejistých klikatých cestičkách - sem tam se něco zruší a něco odehraje. V únoru se však ještě celkem dařilo.

Prvým únorovým představením byl Cocteaův Dvojhlavý orel z Příbramského divadla. Když jsem řekl, že se dařilo, myslel jsem: dařilo přivážet kusy. Bohužel se již ne tolik dařilo kusům. Dvojhlavý orel v režii Františka Laurina byl jakousi šedou nádobou divadelních klišé a nepříliš uvěřitelných citů.

Ze zcela jiného soudku byl Pallův Sajns fikšn - Uherskohradišťská hra na sci-fi. Osobitý pohled naplněný absurdním humorem a i přes svůj pohled do budoucnosti velmi současný.

Z představení Sajns fikšn

Drábkova Jana z Parku 2 Olomouckého studia Hořící dům byla zajímavým pohledem na možnost mesiášství v současné době, kdy nic není, čím by mělo být - hlasy Boží jsou pouhé halucinace, nejubožejší somrák je podnikatel, který si takto představuje dovolenou atd. Mají v takovéto době ještě naději velké myšlenky? Tak se ptá inscenace Jany z parku 2 a sama odpovídá - NE.

Bronteové Bouřlivé výšiny v podání Moravského divadla Olomouc přinesly velmi dobré herecké výkony, ponurou atmosféru a silný příběh plný napětí a témat, která měla co říci, i když byla z trošku jiné doby a místa.

Závěrečným únorovým představením byla Dürrenmattova Návštěva staré dámy Horáckého divadla Jihlava. Tato inscenace se vyznačovala velkou barevností, která byla místy až přehnaná a hnaná téměř do kýče. Herecky a režijně však šlo o dobře odvedenou práci.

Již brzy Vám přineseme informace o březnovém dění, které již bylo bohužel poznamenáno ztrátou sponzora a budeme doufat, že vás budeme mít o čem informovat v dubnu.

autor: Jelena Malostranská
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka