České divadlo pojedenácté

23. listopad 2005

Představením hradeckého Klicperova divadla "Hoří, má panenko" zahájila agentura Foibos jedenáctý ročník přehlídky České divadlo 05/06. V rámci této přehlídky se již tradičně představí to nejlepší z českých regionálních divadel. Přehlídka se odehrává vždy v nedělních termínech, kdy většina divadel nehraje, a herci tak mohou přijít posoudit práci svých kolegů. Nejčastěji se hraje ve Švandově divadle na Smíchově, které je již tradičně hlavní scénou přehlídky.

Po loňském jubilejním ročníku, kdy přehlídka představila 30 divadel, se letos opět vrací ke skromnějšímu a tradičnějšímu rozsahu. Přesto by se však Praze mělo předvést opravdu to nejlepší, co se v regionech podařilo. Tento výběr má na starosti zkušená dramaturgická rada, kterou sestavil Divadelní ústav. Letos navíc, aby jistota toho "nejlepšího" byla pojištěna, nechala dramaturgie přehlídky dva večery neobsazené pro dosazení titulů, které budou nominovány na Cenu Alfréda Radoka.

Hoří, má panenko

Také České divadlo má své ceny, které odborná porota předala na slavnostním zahájení. Za ženský herecký výkon ji dostala Olga Kaštická za roli Edith v inscenaci Šumperského divadla Edith a Marléne. Tato inscenace jako celek pak dostala cenu diváků. Mužským hereckým výkonem porotu oslovil Pavel Juřica v roli Scapina ve Scapinových šibalstvích Moravského divadla Olomouc, a za nejlepší inscenaci byl označen Tristan a Isolda Naivního divadla Liberec.

Kdo bude oceněn letos, se samozřejmě neví ani netuší, ale pokud budete přehlídku pravidelně navštěvovat, můžete svým hlasem rozhodnout i vy o vítězi Ceny diváků.

autor: Jelena Malostranská
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.