Česká Wikipedie na den přerušila provoz. „Svoboda internetu je v ohrožení,“ varují wikipedisté

21. březen 2019

Používáte Wikipedii? Odpovědi na své otázky dnes budete muset hledat hledat jinde. Webové stránky české, německé, slovenské i dánské Wikipedie jsou ve čtvrtek až do půlnoci mimo provoz. Tvůrci internetové encyklopedie je vypnuli na protest proti chystané unijní směrnici o autorském právu. 

Nová směrnice, o které bude příští týden hlasovat Evropský parlament, podle wikipedistů může ohrozit svobodu projevu na internetu. Předmětem diskusí přitom jsou hlavně články 11 a 13. 

„Článek 11 stanovuje nové právo pro zpravodajské weby. Nutí velké poskytovatele zpráv, aby uzavřeli buď licenční smlouvu se zpravodajskými weby, nebo neuváděli výňatky z těchto zpravodajských textů, což zkomplikuje hledání zpravodajského obsahu na internetu,“ vysvětluje Vojtěch Dostál, předseda rady spolku Wikimedia ČR.

Druhým bolavým místem evropské směrnice je podle wikipedistů článek 13, který přenáší vyšší míru odpovědnosti za dodržování autorských práv na internetové servery typu Youtube nebo Uložto. Kritici se obávají, že ačkoli to není ve směrnici explicitně zmíněno, platformy budou nuceny zavést nákladné automatické filtry, které budou procházet všechna data, která chtějí lidé na danou stránku vložit.

Jednodenní protest

„Reforma jako celek sice podlehla docela dlouhé diskusi, nakonec ale dopadla hůř, než se kdokoliv bál doufat. Nejproblematičtější jsou právě články 11 a 13, které výrazně omezují svobodu na internetu,“ upozorňuje Vojtěch Dostál. 

„Obáváme se, že když bude těžší vyhledávat odkazy na internetu a zdroje informací, což pravděpodobně způsobí právě článek 11, budou mít i wikipedisté těžší práci. Všichni na internetu budou obtížněji vyhledávat zdroje,“ dodává.

Dnešní protest má na celou problematiku upozornit širokou veřejnost. „Lidé se dozví, že se tahle směrnice připravuje, a mají možnost si přečíst, proč to my jako wikipedisté považujeme za problém.“ 

Součástí dnešního varování na stránkách české Wikipedie je i výzva, aby lidé kontaktovali své europoslance. Ti ještě podobu směrnice o autorském právu mohou ovlivnit.

autoři: Jiří Chum , als
Spustit audio

Související