Česká jazzová sklizeň 2017 ‒ 8. díl

9. leden 2018

Po celý měsíc jsme mapovali jazzovou nadílku, která se v Česku urodila v minulém roce. Dnes přinášíme poslední díl seriálu. Tím ale nekončíme, protože již brzy přineseme anketu jazzových odborníků o nejlepší album roku!

Purple Is the Color – Unmasked (Freifeld Tonträger)

Rakouský pianista Simon Raab se v roce 2015 potkal v Linci, kde právě dokončoval své studium, se třemi hudebníky, kteří svá studia v tomto městě nedávno zahájili. Byli to tři členové českého Ostrich Quartetu – saxofonista Štěpán Flagar, kontrabasista Martin Kocián a bubeník Michal Wierzgoń. Mezinárodní sestava vychází z klasického jazzu, ke kterému přidává prvky popu a lidové hudby, a snaží se tak na půdorysu amerického žánru vytvářet moderní evropskou hudbu.

Nejtek/Liška/Novák/Šimek – 8 for 3 and 4 (Amplion Records)

Původní záměr byl natočit skladby Michala Nejtka v jazzovém akustickém triu. Nakonec však na albu vedle autora (piano), kontrabasisty Tomáše Lišky (též citera a spoluautor jedné skladby) a bubeníka Martina Nováka účinkuje ve třech skladbách také kytarista Jiří Šimek. „Hudba na této nahrávce je jazz, jak ho vidím v roce 2017, po letech nejrůznějších hudebních dobrodružství,“ píše v bookletu alba Nejtek.

Noční optika – Coral Beliefs Theory (Arta)

Pětičlenná Noční optika sice dál hraje instrumentální hudbu, ale současně pokračuje ve slovních hříčkách, které vkládá do titulů alb a skladeb. Název Coral Beliefs Theory je variací na termín kongitivně-behaviorální teorie a celé album údajně vzniklo s terapeutickým záměrem. „Muka i slasti terapeutického procesu vtěleny do hudebních forem a formiček, jež nalézáte na této nahrávce. Jsou svědectvím o uzdravování duše a nepochybně mají samy ozdravný účin,“ píše se v bookletu.

Najponk Trio & Tenor Titans – Live at the Office Vol. 4 (Gats Production)

Série koncertních nahrávek pianisty Najponka pro japonskou společnost Gats Production pokračuje albem natočeným v pětičlenné sestavě. Trio, které vedle Najponka tvoří kontrabasista Taras Voloshchuk a bubeník Marek Urbánek, doplňují dva hráči na tenorový saxofon – Ondřej Štveráček a Osian Roberts. Nahrávka obsahuje šest skladeb od Dextera Gordona, Thelonia Monka, Duka Ellingtona a Johna Coltranea.

Hey!zeus.i & Radimo – Are We Now Here or Nowhere? (Minority Records)

Pražský saxofonista Radimo ze skupiny Champion Sounds se v roce 2008 v londýnském Jazz Café potkal s britským rapperem a producentem Hey!Zeusem. „Ani jsem netušil, jak zásadní spojení se tím pro mě zrodilo. Po první studiové session však bylo jasno. Do té doby jsem nezažil ve spolupráci instrumentalista–producent takovou tvůrčí svobodu jako s ním,“ vzpomíná. Album, na kterém se mísí jazz, hiphop, sampling a vokální improvizace, vznikalo šest let.

Rene Junior – The Secret Moment (vlastní náklad)

Rene Junior se narodil v roce 1986 ve středočeských Hořovicích a na saxofon se začal učit až ve svých 23 letech. V roce 2017 vystoupil na Mallorca Smooth Jazz Festivalu po boku pianisty Briana Simpsona a také vydal své debutové album, na kterém vedle Reneho Juniora a Simpsona účinkuje kytarista Santiago Ferreira.

autor: Milan Tesař
Spustit audio