Česká jazzová sklizeň 2017 ‒ 1. díl

22. listopad 2017

Také letos si stanice ČRo Jazz vytyčila nelehký úkol – zmapovat všechna alba, na kterých se v roce 2017 podíleli čeští jazzoví hudebníci. Vybíráme jak nahrávky čistě jazzové, tak výrazné počiny s přesahy do jiných žánrů. Čtěte první díl našeho shrnutí!

Inner Spaces – Jarní (Amplion Records)

Česko-polská skupina Inner Spaces vznikla v polských Katovicích v roce 2006. O deset let později natočila své první koncertní a celkově třetí album. Na rozdíl od předchozí nahrávky Light Year s kytaristou Davidem Dorůžkou se tentokrát Inner Spaces představují v základním pětičlenném obsazení – Štěpánka Balcarová (trubka), Vít Křišťan (piano), Luboš Soukup (saxofon), Max Mucha (kontrabas) a Grzegorz Masłowski (bicí).

Autory skladeb jsou všichni tři čeští členové skupiny: Balcarová se jako autorka představuje třikrát, Soukup s Křišťanem mají po dvou skladbách.

03561320.jpeg

Tomáš Liška – Invisible Faces (Animal Music)

Kontrabasista a skladatel Tomáš Liška navazuje po sedmi letech na své autorské album Invisible World. Z tehdejší tříčlenné sestavy se natáčení novinky účastnil kytarista David Dorůžka. Základ nové Liškovy sestavy pak tvoří srbský akordeonista Nikola Zarić, turecký houslista Efe Turumtay a český bubeník Kamil Slezák.

Na albu se prolíná moderní jazz s prvky balkánské a turecké hudby, vedle Liškových kompozic CD obsahuje i úpravu turecké lidové písně Bahçada Yeşil Çinar se sólovým zpěvem Efe Turumataye. Sestava s tímto programem vyhrála v diváckém hlasování na mezinárodní konferenci Czech Music Crossroads 2017 v Ostravě.

Limbo – Details (Polí5)

Jako hudbu sice rafinovanou, ale srozumitelnou označuje frontman Pavel Hrubý tvorbu skupiny Limbo. Na novém albu Details se čtyřčlenná sestava pokusila své sdělné nápady navíc včlenit do relativně krátkých skladeb o průměrné délce 4,5 minuty.

Album vznikalo v akusticky přirozeném prostředí Domu hudby v Plzni tak, aby hudebníci měli podmínky co nejbližší živému hraní. Na rozdíl od předchozích nahrávek skupiny obsahuje novinka jen minimum volné improvizace.

NTS – Zapporn0 (Amplion Records)

Experimentální trio, které tvoří klávesista Michal Nejtek, kontrabasista Petr Tichý a bubeník Štěpán Smetáček, vydalo své třetí album Zapporn0 na vinylové desce a jako digitální download.

Producentem a zvukovým režisérem nahrávky je londýnský hudebník Simon Ratcliffe z elektronického dua Basement Jaxx, který se považuje za dlouholetého fanouška NTS a o jeho novém albu mluví jako o „hudbě plné zvukových a tematických zvratů“. Album navazuje na singl Dark Forsage z roku 2015, na kterém NTS také spolupracovali s Ratcliffem.

NTS – Zapporn0 (2017)

Fanfán Tulipán – Vulpea lunatică (vlastní náklad)

Nové digitální minialbum vydala skupina Fanfán Tulipán u příležitosti osmi let od svého vzniku. Sestavu na nahrávce tvoří Eliška Svobodová (melodika), Štěpán Zbytovský (flétna), Jan Mazura (piano), Pavel Husa (basa) a Šimon Hajdovský (bicí).

Skladby jsou instrumentální s výjimkou písně Opuštěnej byt na text básnířky Michaely Keroušové. Zvláštní název desky vznikl během koncertu skupiny v Bukurešti. Jedná se o jméno písně Náměsíčná liška přeložené do rumunštiny.

Milli Janatková – Mým kořenům (vlastní náklad)

Zpěvačka a výtvarnice Milli Janatková se na svém novém albu skutečně vrací ke svým rodinným kořenům. Sestavila je především ze skladeb své pratety, Věry Kistlerové, která odešla po osvobození z rodné Šumavy do Spojených států.

„Potřebovala jsem si vyřešit některé bloky, abych je neopakovala po minulých generacích. Uvědomila jsem si, jak i naši generaci velmi ovlivnila druhá světová válka,“ vysvětlila autorka pro ČRo Jazz důvod vzniku alba.

Věřiny písně – mimo jiné zhudebněné verše Rainera M. Rilkeho a dalších autorů – se na albu doplňují s úpravami lidových písní nebo s reminiscencí na Antonína Dvořáka. Milli Janatkovou doprovázejí mimo jiné zkušení jazzoví hudebníci Marek Novotný (piano) a Petr Tichý (kontrabas).

autor: Milan Tesař
Spustit audio