Česká jazzová legenda, kontrabasista a skladatel František Uhlíř a jeho Osudy

18. březen 2022

Jazzový kontrabasista a skladatel František Uhlíř patří ke generaci hráčů ve světě označované jako „česká basová škola“. Pochází z muzikantské rodiny z východočeského městečka Ústí nad Orlicí. Nejen o jeho historii, lidech, tradicích i okolí dovede poutavě vyprávět. Poslechněte si jeho životní příběh ve vltavských Osudech.

Připravil: Jiří Vondráček
Technická spolupráce: Jiří Slavičínský
Natočeno v roce 2018.

František Uhlíř se narodil 24. července 1950 v Ústí nad Orlicí v muzikantské rodině. Hudbu slýchal už od dětství – zejména na pohřbech a při různých slavnostních příležitostech provázených dědečkovou dechovkou i jako syn muzikanta, učitele hry na klavír, skladatele a kapelníka swingového orchestru na zábavách a v tanečních hodinách. Podle otcova vzoru se učil hrát na klavír a na pozoun, ale ve školních letech dával přednost sportu. Hlouběji se o hudbu začal zajímat, když jako třináctiletý hrál na varhany v beatové kapele Vladimíra Volfa.

V letech 1965–1971 studoval hru na kontrabas na Státní konzervatoři v Brně. Během studia hrál v orchestru Janáčkovy opery, v Brněnské filharmonii a v jazzovém kvartetu svého otce. Studium zakončil absolventským koncertem s doprovodem Moravského komorního orchestru.

Od roku 1971 vykonával František Uhlíř vojenskou službu v Praze jako člen Symfonického orchestru AUS. Tam také založili jazzový kvartet v obsazení Emil Viklický (piano), Jaroslav Dušek (trombon), Jaroslav Růžička (bicí), František Uhlíř (kontrabas), který o dva roky později na Mezinárodním jazzovém festivalu v Přerově získal ocenění „evropská extratřída“ a samotný Uhlíř obdržel cenu za nejlepší sólový výkon. O rok později se stal členem nového SHQ Karla Velebného a začal též komponovat. Díky spolupráci s Karlem Velebným se dostal do podvědomí muzikantské veřejnosti, což mu umožnilo další hudební rozvoj, možnost natáčení v rozhlase a v televizi.

Čtěte také

Během svého života spolupracoval s celou řadou našich i světových muzikantů, skupin a orchestrů. Byl členem Europlane Orchestra a Czech-Norvegian Band a jako kontrabasista hostoval v mnoha zemích (Německo, Norsko, Dánsko, Holandsko, Belgie, Španělsko, Itálie, Švýcarsko, Rakousko, Maďarsko, Polsko, Rusko, Bulharsko, Chorvatsko, Slovinsko, Kypr, Izrael, Kanada, Vietnam, Japonsko).

V roce 1987 založil vlastní jazzovou skupinu František Uhlíř Team: Jaroslav Šindler (kytara), Jaroslav Šolc (flétna, altsax), Milan Vitoch (bicí), v posledních letech se sestava skupiny různě obměňuje.

V letech 2002–2012 hrál v triu s chorvatským kytaristou Darco Jurkovičem a hráčem na bicí Jaromírem Helešicem. Od roku 2010 hraje s Prague-Vienna-Connection: Julia Siedl (piano), Nika Zach (vocal), František Uhlíř (kontrabas), Jaromír Helešic (bicí nástroje).

V roce 2012 vzniklo TRIO WUH, v němž hráli americký pianista Skip Wilkins, František Uhlíř na kontrabas a Jaromír Helešic na bicí. Od roku 2016 Skipa Wilkinse ve skupině vystřídal italský hráč na klavír Roberto Magris.

František Uhlíř se svojí technicky dokonalou a invenční hrou patří nepochybně k našim nejlepším a světově uznávaným kontrabasistům, ke generaci hráčů označované ve světě jako „česká basová škola“.

autor: jvk
Spustit audio