Česká filharmonie v čele se Semjonem Byčkovem uvedla Dvořákovu Rusalku. Poslechněte si záznam koncertu

16. září 2022

Mezinárodní hudební festival Dvořákova Praha nabídl jako jeden z programových vrcholů svého 15. ročníku koncertní provedení opery Rusalka Antonína Dvořáka, ve kterém spojili síly vynikající hudebníci současnosti. Rusalku zazněla v pondělí 19. září v pražském Rudolfinu v podání České filharmonie v čele se Semjonem Byčkovem, Pražského filharmonického sboru, a prvotřídních sólistů.

Po uvedení méně známých oper na minulých festivalových ročnících zazněla tentokrát ta, která Dvořáka celosvětově proslavila. Vedení festivalu Dvořákova Praha k její interpretaci přizvalo mezinárodní sestavu pěvců, jakou lze slýchat v těch nejproslulejších operních a koncertních domech světa. Všechny aspekty Dvořákovy nejlepší opery se tak rozzářily ničím nerušenou silou skladatelovy hudby.

Dvořákova Rusalka v podání České filharmonie v čele se Semjonem Byčkovem a prvotřídními sólisty, 19. září 2022

Semjon Byčkov prokázal neobyčejný cit pro tuto v mnoha ohledech symfonickou partituru. S Českou filharmonií doslova kouzlil a vytvořil tak místy dokonalou zvukovou iluzi tajemného nočního lesa nebo odlesku stříbrného měsíčního svitu na vodní hladině. Litevská sopranistka Asmik Grigorian si podmanila festivalové publikum svým pěveckým podáním titulního partu, ve kterém byla něha i razance, s ukrajinským tenoristou Dmytrem Popovem, který zpíval Prince, tvořila ideální pár. Otcovsky laskavým Vodníkem byl basista Jan Martiník, part Cizí kněžny obdařila šarmem Jana Kurucová, dábelským smíchem naopak okořenila part Ježibaby Američanka Jamie Barton. Publikum okouzlilo i výborně sezpívané trio lesních žínek (Markéta Klaudová, Markéta Cukrová a Monika Jägerová), nadhled i nadsázku předvedli Štěpánka Pučálková (Kuchtík) a Boris Prýgl (Hajný), důstojným Lovcem byl Jiří Brückler. Obrovské uznání zaslouží i brilantně zpívající Pražský filharmonický sbor pod vedením Lukáše Vasilka.

Dvořákova Rusalka v podání České filharmonie v čele se Semjonem Byčkovem a prvotřídními sólisty, 19. září 2022

Přímý rozhlasový přenos uváděl Daniel Jäger. Během první přestávky jsme si společně s redaktorem Vojtěchem Babkou připomněli nedávnou inscenaci Dvořákovy Rusalky v Národním divadle Moravskoslezském, kterou vytvořil režisér Radovan Lipus. Druhá pauza pak patřila zastavením s ředitelem Dvořákovy Prahy Janem Simonem, šéfdirigentem České filharmonie Semjonem Byčkovem a také s dirigentem a klavíristou Zdeňkem Klaudou, který se coby Byčkovův asistent na přípravách tohoto ambiciózního projektu podílel.

Spustit audio

Související