Česká filharmonie hraje pro osamělé seniory v tísni. Záznam benefičního koncertu

24. duben 2020

Česká filharmonie uspořádala druhý komorní benefiční koncert, kterým chce pomoci seniorům v nouzi a zároveň alespoň symbolicky upozornit na situaci umělců bez stálého angažmá.  Vedle členů České filharmonie vystoupili i hráči pražského barokního orchestru Collegium 1704 a PKF – Prague Philharmonia.

PROGRAM KONCERTU:

Anton Bruckner (arr. Miloš Bok): Antifona Tota pulchra es Maria 
Hornisté ČF a PKF (Horn Chorus) 
Aleš Bárta – varhany 

Johann Sebastian Bach: Braniborský koncert č. 4 G dur, BWV 1049 (I. Allegro, II. Andante, III. Presto) 
Josef Špaček – housle 
Collegium 1704 
Václav Luks – dirigent 

Během pandemie zůstaly stovky tisíc seniorů sami, často se zdravorními omezeními či jinými problémy. Nezisková organizace Život 90, která dlouhodobě poskytuje péči a podporu seniorům, proto zřídila veřejnou sbírku na niž bude možné během koncertu poslat libovolný příspěvek prostřednictvím bankovního účtu, DMS nebo přes platformu darujme.cz

Hudebníci České filharmonie vystoupili v pražském Rudolfinu na benefičním koncertu pro dvě pražské a dvě brněnské nemocnice bojující s epidemií koronaviru. Kvůli zákazu pořádání společenských akcí hráli před prázdným hledištěm

„Získané finanční prostředky použijeme na rozšíření provozu Linky důvěry Senior telefon a služby Tísňová péče Života 90, abychom všem ohroženým seniorům dokázali pomoci, ať už se jedná o nákup, vyzvednutí léků či propojení s dobrovolníky, kteří mohou nabídnout obyčejný lidský kontakt a psychickou podporu.“ Vysvětluje účel sbírky výkonný ředitel Života 90 Jaroslav Lorman.

Na programu druhého komorního benefičního koncertu Pomáháme s Českou filharmonií zazněly skladby od renesance až po 20. století. Hornisté z České filharmonie a PKF – Prague Philharmonia, kteří mohli vystoupit jen díky speciálním ochranným rouškám, provedli díla Antona Brucknera, Hanse Lea Hasslera či slavné Largo z Novosvětské symfonie od Antonína Dvořáka. Průvodcem večera byl stejně jako při prvním benefičním koncertu Jiří Vejvoda. 

Čtěte také

„Jsem nesmírně rád, že v této mimořádně těžké době mohu díky nadstandardnímu lidskému a pracovnímu nasazení kolektivu České filharmonie činně pomoci dobré věci. Jako umělci koncertem jednak podpoříme sbírku pro seniory, kteří jsou v nouzi, jednak budeme moci potěšit prostřednictvím České televize vůbec všechny milovníky hudby,“ říká hlavní hostující dirigent České filharmonie Jakub Hrůša.

První benefiční koncert České filharmonie se za podpory České spořitelny uskutečnil 28. března. Pro tři pražské a dvě brněnské nemocnice pečující o pacienty s těžkým průběhem nemoci covid-19 se vybralo téměř sedm a půl milionu korun. Přímý přenos na ČT art sledovalo 78 tisíc diváků, na Facebooku má koncert 178 tisíc zhlédnutí. 

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.