Česká filharmonie 2003-2004

11. červen 2004

Šéfdirigent České filharmonie Zdeněk Mácal si od nové, 109. sezony slibuje, že "přesvědčivé výkony a skvělý zvuk orchestru přivedou do Rudolfina dlouholeté příznivce i nové posluchače". Rovněž Vladimír Válek, další klíčová dirigentská osobnost orchestru a šéfdirigent SOČR, soudí, že Česká filharmonie je schopna splnit i nejnáročnější hudební nároky. "Disponuje báječnými muzikanty," prohlásil dirigent.

Kvality orchestru potvrdily i velmi příznivé ohlasy jeho nedávného jarního turné do USA: "Česká filharmonie se pyšnila kultivovaným evropským zvukem, s dominantními hřejivými smyčci, brilantními plechy i nenapodobitelnými dřevěnými dechovými nástroji, jež velmi dobře zvládly hudbu národního skladatele Dvořáka," napsal ve svém referátu hudební kritik L. A. Johnson.

Program České filharmonie nabídne v příští sezoně celkem sto pět koncertů. Z toho čtyřicet v hlavních symfonických řadách, čtrnáct v komorních sériích (Filharmonikové a jejich hosté komorně a Cyklus komorních orchestrů) a čtyři ve Velkém sborovém cyklu, který je specialitou sezony. Především školní mládeži je určeno osm dopoledních veřejných generálek. Desítky dalších vystoupení čekají Českou filharmonii i na zahraničních zájezdech.

Koncertní dramaturgii kalendářního roku 2004 dominují díla tuzemských klasiků. Ta zazní i na zahajovacím koncertě - během Dne České filharmonie 11. září. Pod taktovkou šéfdirigenta Zdeňka Mácala zahraje orchestr ve Dvořákově síni Rudolfina díla letošních jubilantů - Antonína Dvořáka (Slovanská rapsodie č. 3 As dur), Josefa Suka (Pohádka, svita ke hře Julia Zeyera Radúz a Mahulena) a Leoše Janáčka (Glagolská mše). Na zahajovacím koncertu vystoupí také Pražský filharmonický sbor. Významné pěvecké těleso, které v nastávající sezoně oslaví sedmdesát let své existence, patří k tradičním tvůrčím partnerům České filharmonie.

Zvýrazní to i samostatný koncertní cyklus, který od podzimu 2004 do jara 2005 během čtyř večerů ve Dvořákově síni Rudolfina předloží publiku unikátní komplet klasické i novodobé vokální tvorby. Za řízení Jaroslava Brycha zazní např. skladby Bohuslava Martinů, Leoše Janáčka, Leonarda Bernsteina, Krzysztofa Pendereckého a Arvo Pärta. Za dirigentským pultem ČF se vystřídá řada významných hostů, např. sir John Eliot Gardiner, John Nelson, Gerd Albrecht, Manfred Honeck, Neeme Järvi, Jiří Kout či Jiří Bělohlávek. Hostem nadcházející sezony v Rudolfinu bude Janáčkova filharmonie Ostrava, která na dvou večerech (25. a 26. listopadu) uvede pod taktovkou Petra Vronského a s klavíristou Eugenem Indjicem díla Rudolfa Kubína, Ludwiga van Beethovena a Leoše Janáčka.

Předznamenáním 109. sezony se stanou tři letní zájezdy orchestru na významné zahraniční festivaly - do Salcburku, kde uvede pod Albrechtovou taktovkou Dvořákovo Requiem, na londýnské Proms (se sirem Charlesem Mackerrasem) a na Šlesvicko-holštýnský hudební festival, jehož letošní ročník je silně orientován na českou hudbu.

autor: (ap)
Spustit audio