Češi v předvánočním čase míří na nákupy do německého příhraničí. Zjišťovali jsme, co je tam levnější

3. prosinec 2022 08:21

Bohatší nabídka zboží, vyšší kvalita a srovnatelné, nebo i nižší ceny. Tak zdůvodňují svojí volbu Češi, kteří vyrážejí na nákupy do německého příhraničí. Řada jich k tamním obchodním centrům míří právě teď, v předvánočním čase. Jaké zboží je tam láká a jestli je cenový rozdíl mezi českými a německými obchody skutečně znatelný, vyrazil do saské Žitavy zjistit i náš reportér.   

Příhraniční Žitava je asi 20 minut jízdy autem od Liberce, na parkovištích před tamními supermarkety jsou proto často k vidění vozy s tuzemskými poznávacími značkami. Oslovené Čechy tam prý láká nejen jiný sortiment, než jaký můžou nakoupit doma, ale i vyšší kvalita a někdy i nižší ceny některého zboží. Jezdí tam například pro salámy, pivo, ovoce, drogerii, krmivo pro zvířata nebo čokolády.

„My jsme z Liberce a jezdíme sem, protože jsme zvyklí sem jezdit pro tyhle věci. Je to určitě lepší kvalita,“ uvedla jedna z Češek, která prý s kamarádkou přijela nakoupit hlavně na Vánoce a na mikulášskou nadílku pro děti.

Hodně zboží jde v Žitavě koupit levněji než v prodejně stejného řetězce v Liberci. Například totožná čokoládová figurka byla v době natáčení reportáže v přepočtu levnější zhruba o 7 korun, tabulka švýcarské čokolády zhruba o 20 korun a stejná láhev whisky asi o 90 korun. Naopak totožná láhev šumivého vína byla oproti Liberci dražší zhruba o 30 korun.

Lidé, kteří se před vánočními svátky do Žitavy chystají, musejí počítat s tím, že tam nenakoupí v neděli. Stejně jako v sousedním Polsku jsou tam totiž sedmý den v týdnu obchody zavřené.

autoři: Michal Jemelka , reČRoL
Spustit audio

Související