Červíček se stal policejním prezidentem neoprávněně, tvrdí komise ministra vnitra

6. leden 2014

Policejní prezident Martin Červíček byl podle poradní komise ministra vnitra jmenován do funkce neoprávněně. Experti Martinu Pecinovi zároveň doporučili, aby Červíčkovo jmenování zpětně zrušil. Ministr ovšem není stanoviskem poradní komise vázán.

Čtyřčlenná komise rozhodla ve prospěch Petra Lessyho, kterého ministr vrátil do čela policie začátkem prosince. Před tím soud definitivně zprostil Lessyho obžaloby z pomluvy. Kvůli tomu ho někdejší ministr vnitra Jan Kubice v srpnu 2012 odvolal a nahradil právě Martinem Červíčkem.

Lessy byl od navrácení do služebního poměru na dovolené. Funkce se stejně jako Červíček odmítl vzdát. Proto současný šéf resortu v demisi Martin Pecina ustavil komisi, která měla najít řešení dvojvládí. Odborníci teď ministrovi radí potvrdit ve funkci Petra Lessyho.

„Komise dospěla k názoru, že Martin Červíček byl odvolán nepříslušným služebním funkcionářem z funkce náměstka policejního prezidenta, a tudíž nemohl být jmenován do funkce policejního prezidenta,“ uvedl místopředseda policejních odborů a člen poradní komise Daniel Bláha.

Ministra Pecinu rozhodnutí komise nepřekvapilo: „Já jsem se na materiály samozřejmě díval, a to, že je to jmenování protizákonné, je podle mě vcelku evidentní.“

Pecina teď připraví konečné rozhodnutí. Odvolávat ale nikoho nebude. „Já pana Červíčka neodvolám. Jesli jeho jmenování bylo protizákonné, tak není koho odvolávat,“ řekl Pecina.

Pokud by ministr vnitra zrušil napadené jmenování, Martin Červíček by okamžitě přestal být policejním prezidentem. Všechna rozhodnutí, která ve funkci učinil, by přesto podle názoru Daniela Bláhy zůstala platná.

Komise nerozhodla jednomyslně

Daniel Bláha se jako jediný ze čtyř členů komise vyslovil proti tomu, aby byl Červíček odvolán z čela policejního sboru. „Já osobně budu podávat oponentní stanovisko, protože se neztotožňuji se závěrem senátu poradní komise,“ potvrdil.

Vadí mu, že byly zamítnuty další požadavky na dokazování, má navíc rozdílný právní názor na celý problém. Oponentní stanovisko ovšem nebude mít na závěr komise žádný vliv.

Daniel Bláha také upozornil na to, že zbylí tři členové komise pracují přímo pod ministrem vnitra. Zda to mohlo ovlivnit verdikt komise, prý ale nedokáže posoudit.

Martin Červíček se k výsledkům jednání Pecinova poradního orgánu vyjádřit nechtěl. Jeho právník Josef Kopřiva považuje závěry komise za účelové.

„Snažili se v podstatě co nejrychleji vyřešit záležitost dvou policejních prezidentů, a to na úkor pana Červíčka, kdy tam proběhlo řízení, které podle nás nepostupovalo ani standardně, má určité vady,“ upozornil.

Dvojvládí na prezidiu prý ale činnost policie zásadně neovlivňuje. „Je to samozřejmě věc, která slouží k diskuzi. Jedni se přiklání na stranu toho, druzí se přiklání na stranu toho druhého. Přímo na velení to vliv nemá, poněvadž velení do současné chvíle zůstává panu generálu Červíčkovi, takže hlava policie z hlediska řízení je stále jedna,“ dodává Daniel Bláha.

autoři: mak , kvm , nib , eku , krw
Spustit audio