Čerpací stanice bývaly drobné perly architektury. Připomeňme si alespoň některé

6. duben 2021

Čerpací stanice, kterým se kupodivu stále říká benzinové pumpy – přestože se benzin ručně už dávno nepumpuje –, jsou pro nás tak samozřejmé, že si sotva uvědomujeme, jak rychle se jejich podoba mění. Podobu prvních moderních stanic u nás představí historik umění Jakub Potůček.

Historie československých pouličních pump píše od počátku roku 1923. V podobě, v jaké je známe dnes, se začaly stavět o jedenáct let později. Tehdy ve Zdibech u Prahy postavila Vacuum Oil Company první pavilonovou stanici. Disponovala krytým stáním pro automobily a kioskem pro personál.

Tři vlny zániku

Tato a další desítky velkých čerpacích stanic však zanikly. Ty nejstarší vlivem změny levostranného provozu v pravostranný, který koncem března 1939 zavedla německá správa. Další vlna smetla velkou část stanic vybudovaných na přelomu 30. a 40. let. Během modernizace silniční sítě za normalizace byly buď sanovány, nebo protnuty víceproudými komunikacemi.

Detail kiosku a krytého stání stanice Bratří Zikmundů připisované architektu Janu Slavíčkovi, rok 1939

Poslední vlna pak přišla po roce 1989. Nevyhovující pumpy byly přestavěny, opuštěny či rovnou zbourány. Týkalo se to hlavně stanic budovaných v 50. až 80. letech státní firmou Chema a jejími nástupci, Benzinou a Benzinolem.

V autentické podobě neexistují ani stanice vybudované na počátku milénia. Souvisí to hlavně s permanentním tlakem marketingu, který benzinovou stanici degradoval na funkční reklamní objekt.

Důraz na architekturu

Kdysi ale šlo také o architektonické řešení. Dnes se benzinovým pumpám u nás věnují Adam Jirkal a Jerry Koza z Ateliéru SAD. Ve 30. letech i později je navrhovali přední čeští architekti: Josef Gočár, František Albert Libra, Josef Havlíček, Evžen Losenický nebo Ladislav Machoň.

Benzinová stanice v Milíně postavená v letech 1957–1959 podle návrhu Stanislava Sedláčka je dnes jedinou památkově chráněnou stavbou tohoto typu u nás
autoři: Jakub Potůček ,
Spustit audio

Související