Černou skládkou v Určicích se zabývá soud. Bývalému starostovi hrozí dva roky vězení

11. duben 2018

Prostějovský okresní soud se začal zabývat černou skládkou v Určicích. Obžaloba viní bývalého starostu obce Vlastimila Konšela z toho, že na uzavřenou skládku nechal navézt tisíce tun stavební suti. Odpadu se firmy a lidé z okolí tímto způsobem zbavovali 20 let a starosta jim na to vydával potvrzení.

Státní zástupce Jaroslav Miklenda u soudu předložil satelitní snímky skládky v Určicích na Prostějovsku. Ta oficiálně fungovala až do roku 1995. Jenže ani po jejím uzavření na ni firmy a lidé z okolí nepřestaly navážet odpad. Na vše se přišlo před třemi lety.

„Já si myslím, že ta skládka je dvakrát tak velká,“ uvedla místostarostka Určic Marie Slezáková s tím, že obec nechala skládku znovu zaměřit a porovnala výsledek s čísly právě z roku 1995. Státní zastupitelství proto viní bývalého starostu Vlastimila Konšela z toho, že za obec nechal načerno vyvézt tuny stavební suti.

Ten se brání tím, že šlo o rekultivaci. „Studie o rekultivaci byla zpracována a podle ní jsme postupovali. Samozřejmě jsme laici, já to nedovedu posoudit z odborného hlediska, ale v každém případě jsme z mého pohledu udělali pro to životní prostředí to maximum, co jsme mohli,“ říká Konšel. Připustil ale, že na navážení stavební suti a zeminy neměla obec žádná povolení od příslušných úřadů.

Podle Marie Slezákové tím obci vznikla škoda přes milion korun. Navíc ji potrestala Česká inspekce životního prostředí. „Už jsme zaplatili pokutu 60 tisíc korun, ale hlavní problém spočívá v tom, že budeme muset vymístit těch necelých 700 tun odpadu,“ dodává.

U soudu vypovídali také první svědci z řad pracovníků obecního úřadu. Shodli se na tom, že na skládce se pracovalo na popud starosty. V případě prokázání viny mu hrozí až dva roky vězení. Soud pokračuje dalším jednáním zítra.

autor: tas
Spustit audio

Související