Hudební současnost Ameriky. Ceny Grammy v opeře a klasické hudbě

18. únor 2019

Co mají společného zakladatel firmy Apple Steve Jobs, nigerijský držitel Nobelovy ceny za literaturu Wole Soyinka a hurikán Sandy? Všichni se nějakým způsobem podíleli na nahrávkách, které letos získaly cenu Grammy. Oceněné klasické nahrávky vybírá a komentuje Boris Klepal.

Ceny za klasickou hudbu vyhlásila Americká The Recording Academy celkem v deseti kategoriích. Mezi oceněnými je opera Masona Batese The (R)evolution of Steve Jobs věnovaná životu technologického mága, jehož invence ovlivnila celé generace.

Sborovou cenu získal cyklus Zealot Canticles, který zkomponoval Lansing McLoskey na texty Woleho Soyinky. Na osudech židovských radikálů z 1. století našeho letopočtu vystavěl McLoskey velký zpěv tolerance a antifanatismu.

Hurikán Sandy inspiroval vznik elektroakustické kompozice Landfall, za kterou získala cenu Grammy performerka Laurie Anderson a Kronos Quartet.

Cenu Grammy letos získaly v naprosté většině případů současné kompozice. Ceny Grammy za klasickou hudbu možná nepatří z evropského úhlu pohledu k těm nejvýznamnějším, poskytují ale základní přehled o aktuálním hudebním dění za oceánem.

Ceny Grammy 2019: Kdo zabodoval v oblasti jazzu a klasické hudby?

Cécile McLorin Salvant, Grammy 2019

Americká hudební akademie rozdávala sošky v tradiční podobě zlatého gramofonku celkem v 30 oblastech a 84 kategoriích. Výsledky klasické hudby a jazzu přišli do studia okomentovat vedoucí Redakce vážné a jazzové hudby Jindřich Bálek a hudební dramaturg ArtCafé a autor pořadu Worldbeat Zdeněk Přidal.

Největší pozornost mezi cenami Grammy na sebe tradičně vážou popové kategorie. Slavnému popovému producentovi Quincymu Jonesovi ale nestačilo na první místo v celkovém počtu získaných cen ani 29 zlatých gramofonků, které dosud získal. Klasičtí hudebníci maji v první desítce tabulky počtu získaných Grammy velmi solidní zastoupení a dokonce si zatím drží i prvenství.

autor: Boris Klepal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.