Cenu kritiky za mladou malbu za rok 2014 získal Jan Poupě

13. únor 2014

V úterý večer byly v Galerii kritiků v Paláci Adria v Praze vyhlášeny výsledky 7. ročníku Ceny kritiky za mladou malbu 2014. Současně byla zahájena výstava prací devíti finalistů – Jana Poupěte, který v soutěži zvítězil, druhé Marty Fišerové, Michala Drozena a Moniky Žákové, kteří obsadili třetí příčku.

Výběr 9 finalistů 7. ročníku byl proveden z celkového počtu 70 uchazečů, kteří bez ohledu na národnost mají dlouhodobý pobyt v České republice. Postupným výběrem uchazečů do nejužšího okruhu, daného i možnostmi výstavního prostoru, porota stanovila výsledný počet devíti vystavujících finalistů.

Vítězem je pětadvacetiletý malíř, nedávný absolvent Akademie výtvarných umění v Praze Jan Poupě. Jako druhá skončila Marta Fišerová a na místě třetím jsou shodně Michal Drozen a Monika Žáková. Cenu sympatie diváků získala Martina Smutná. Dále jsou k vidění práce Jaroslavy Kadlecové, Václava Misaře, Adély Součkové a Jakuba Sýkory.

Porota hodnotila i motivaci k experimentu

Pořadateli soutěže vymezené tématem „Malba a její přesahy“ je Sdružení výtvarných kritiků a teoretiků, Česká sekce AICA, Hlavní město Praha, Galerie kritiků a Fond Ceny kritiky. Předsedu poroty Petra Vaňouse překvapil vysoký počet finalistů a především kvalita přihlášených prací: „Porota si při výběru finalistů všímala nejenom vnějších proměn výrazových forem, tedy efektu novosti a deklarované změny v tom, jak dílo vypadá, ale zohlednila také vnitřní motivace k experimentu a smysl pro ,změnu‘ a ,aktualizaci‘ obrazu, který se odehrává v mnohem jemnějších, protože hlouběji založených finesách.

Kategorie ,tradičního obrazu‘ jakoby se na pozadí této pozornější reflexe rozplývala ve vnější, nic neříkající pojem. Rozšířené pole obrazu je, zdá se, dáno především silným vnitřním autorským modelem.“

Výstava finalistů 7. Ceny kritiky se koná od 11. února do 9. března 2014 v prostorách Galerie kritiků v pražském Paláci Adria.

autoři: Karel Oujezdský , Karel Kratochvíl
Spustit audio