Cenu Doctorandus v soutěži Česká hlava dostal Ondřej Maršálek

4. prosinec 2013

Voda je zdánlivě jednoduchá kapalina – když ji však ozáříme třeba rentgenovým zářením, dochází v ní k velice rychlým procesům, které jsou z vědeckého hlediska velmi zajímavé. Jejich poznání může být užitečné nejen třeba v medicíně.

Co přesně se děje s vodou v našem těle, když se ozáří ionizujícím zářením? Je známo, že radiace může poškozovat genetickou informaci – DNA – třeba kosmonautů.

Jak ale rentgenové záření nebo záření gama působí na vodu v celé buňce? Mohou se tím buňky poškodit? A pokud ano, mohlo by se toho využít i pro ničení nádorových buněk v lidském organismu?

To všechno jsou otázky, které přímo či nepřímo souvisejí s výzkumem, vědců z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd.

Mladý badatel doktor Ondřej Maršálek se věnoval konkrétně počítačovým simulacím působení ionizujícího záření na vodu a za výsledky svého bádání získal letos cenu Doktorandus v soutěži Česká hlava. Jeho práce má praktický význam všude, kde je vodní prostředí vystaveno ionizujícímu záření, tedy například při zpracování a skladování jaderného odpadu nebo při ozařování zhoubných nádorů.

autoři: Jana Olivová , Helena Petáková
Spustit audio