Cena za zbabělost. Léto budoucí vysokoškolačky v 90. letech podle deníku Veroniky Bendové

16. květen 2023

Horké devadesátkové léto tráví Veronika na brigádě v antikvariátu na Pohořelci se svým psem a svéráznými kolegy, pivo od Černého vola teče proudem, lásky zhasínají tak rychle, jako se vzňaly, a kytky zase nikdo nezalil. Všechno se zdá otevřené a nekonečné, než...  Premiéru povídky současné české autorky psané pro Vltavu poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Zuzana Ščerbová
Připravila: Ivana Myšková
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 16. 5. 2023
Natočeno v plzeňském studiu Českého rozhlasu.

Když Veronika Bendová, autorka dvou úspěšných próz, Nonstop Eufrat (2012, Fra) a Vytěženej kraj (2019, Fra), uklízela svůj stůl, ze zaseknuté zásuvky vytáhla poklad. Skoro metr dlouhou roli papíru, na které bylo naťukané torzo deníku z roku 1993, psané na psacím stroji Consul řádkováním jedna – pro budoucí povídku, napsanou po devětadvaceti letech, jako stvořené...

Text se řítí rychlostí popřevratové doby a prožívání budoucí vysokoškolačky. Vše je v pohybu, jí táhne na dvacet a připadá si hrozně stará. Místo na Otu, který je stále s ní, myslí na Davida, který odjel na zkušenou do Anglie. Kdesi daleko na Balkánu zuří válka, ale tady se dny trávené prodejem pohledů, knih i zubních past podobají jako vejce vejci. I když už jimi prosvítají zárodky budoucích změn... „Je to zvláštní, jak upadá důležitost věcí, kterým jsme dřív přikládali velký, skoro posvátný význam,“ myslí si Veronika.

Někdy je člověk šťastný, protože neví, co ho čeká. A někdy vymění svobodu za to, aby zachoval věci, třeba i celé město, tak, jak jsou.

autor: Ivana Myšková
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.