Cena Akademie věd za Historický atlas

10. prosinec 2014

Čeští historikové a kartografové se úspěšně zapojili do rozsáhlého celoevropského projektu historických atlasů měst, které umožňují porovnat jednotlivé typy měst a aglomerací i vývojové trendy městského osídlení v různých částech Evropy.

Města i jejich okolí se dnes rozrůstají překotnou rychlostí. Abychom nezapomněli, jaká byla jejich tvář před desítkami nebo dokonce stovkami let a jak se proměňovala od středověku až do dneška, vznikl už před časem rozsáhlý celoevropský projekt historických atlasů měst.

Atlasová díla umožňují porovnat jednotlivé typy měst a aglomerací i vývojové trendy městského osídlení v různých částech Evropy. Každý svazek má část obrazovou, která přináší mapy, plány, veduty, staré i srovnávací fotografie, pohlednice apod., a také část textovou shrnující dějiny měst v širokých souvislostech.

Na Historickém atlasu měst České republiky pracuje Historický ústav Akademie věd a už zpracoval 27 svazků. Ten nejnovější - 27. v řadě - je věnován Sušici a bude slavnostně pokřtěn 12. prosince v 17.00 hod. v Muzeu Šumavy v Sušici.

Pražskou aglomeraci reprezentuje několik atlasů. Velkou pozornost odborníků vyvolal Historický atlas Prahy-Smíchova, jehož vědeckou redaktorkou a vedoucí osmičleného autorského týmu je Mgr. Eva Chodějovská. Její práce na tomto díle byla letos oceněna Cenou Akademie věd pro mladé vědecké pracovníky.

autor: Jana Olšáková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.