Čelisti: Stabilní změny

4. březen 2014

Přestěhovat se do Aše, nebo do Podněstří? Složité dilema, které v současné době trápí Čelisti nejvíc.

První vyniká úhledným prostředím vhodným zejména pro dospívající dívky, které se chtějí naučit rusky, mongolsky či vietnamsky nebo se seznámit s jemným, šaramantním, inteligentním a vzdělaným německým vyhazovačem.

Propagační film Ivety Grófové Až do města Aš navnadil milovníka klidu Víta Schmarce. Je málo míst, kde postprivatizační kapitalismus dosáhl takové stabilní změny jako právě v Aši, zároveň je docela málo „domácích“ filmů, které by podobné téma dokázaly uchopit sice s trochou neobratnosti, přesto sugestivně.

Konkurenční adresa na lodi kapitána Grušky v neuznané republice Podněstří sice nenabízí tolik vyžití pro Daniela, amatérskou švadlenu, ale pro milovníka vojenských přehlídek, samopalů AK 47 a lokalpatriotismu Aleše představuje malý kus ráje na zemi. Dokumentární film Lukáše Kokeše a Kláry Tasovské Pevnost ho definitivně přesvědčil, že v pidizemi, kde stabilní změnu zajišťuje zejména Kreml a objektivní média, nalezne pravý kus domoviny. Mimochodem, tenhle dokument vypadá filmověji než většina českých hraných snímků a Čelisti ho slavnostně vyhlašují tuzemským filmem roku, protože...

... Čelisti milují svou vlast!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio