Čechová hraje Smetanu; Kód Enigmy je učesaný příběh s působivou pointou; José Cura ve Státní opeře

29. leden 2015

Kateřina Hejdová připravila pro Lidové noviny rozhovor s klavíristkou Jitkou Čechovou. Členka Smetanova tria natočila kompletní klavírní dílo Bedřicha Smetany. Na nové desce si tak můžeme poslechnout i nově objevené skladby z dob Smetanových studií. Jitka Čechová mimo jiné říká: „Smetana je sice technicky místy hodně obtížný, ale když ho zvládnete, zvládnete pak už zahrát všechno.“

Táž stránka Lidových novin otiskuje aktuální zpravodajství z festivalu Sundance. Michal Sedláček přibližuje atmosféru největší přehlídky nezávislých filmů, a to i z pohledu povětrnostních podmínek. Navíc představuje Sundance jako velký filmový trh, nejdražším filmem se stal zatím Me and Earl and the Dying Girl.

Hned v několika denících se dočteme o Kódu Enigmy. Film s osmi oscarovými nominacemi, jehož hlavním hrdinou je Alan Turing, vstupuje do českých kin. Marcel Kabát v Lidových novinách soudí, že dosavadní úspěch snímku u diváků i kritiky, je zčásti záhadný. Autoři vytvořili srozumitelně učesaný, čítankově prkenný příběh, který s dobrým úmyslem zjednodušuje skutečnost tak, že ji zbavuje věrohodnosti.

Věra Míšková v Právu k recenzi Kódu Enigmy připojuje titulek „Mnohem víc než životopisné drama“. Film je mimořádně silným osobním příběhem životního osudu matematického génia, jeho představitel Benedict Cumberbatch podal podle kritičky svůj životní výkon. Navíc film končí skvěle vygradovanou hořkou pointou, která v divácích ještě dlouho po skončení filmu zůstane. Míšková uděluje Kódu Enigmy 90%.

Mirka Spáčilová v Mladé frontě Dnes využila 70% hodnocení. Vesměs chválí příběh a stavbu filmu, charakter ústřední postavy i zaujetí technologickými zajímavostmi. Naopak jedna z linií příběhu „případ Turing: špion, či homosexuál“ nemá dostatečnou naléhavost a blíží se standardnímu osudu zneuznané oběti dobové morálky.

V Hospodářských novinách se dočteme o snímku Mortdecai: Grandiózní případ. V této kriminální komedii se prý Johnny Depp v hlavní roli stává karikaturou sebe sama, píše Šimon Šafránek.

Kulturní rubrika Hospodářských novin také informuje o dnešním koncertu Josého Cury v pražské Státní opeře. Titulek článku tvrdí, že „Pro Curu je Othello téma na román“.

Mladá fronta Dnes představuje program JazzFestu Brno, největší hvězdy - Chick Corea a Bobby McFerrin vystoupí 17. června.

Právo ještě na kulturní straně píše o výstavě Jiřího Petrboka v galerii města Kolína. A v příloze Salon otiskuje velký rozhovor s dokumentaristkou Janou Ševčíkovou. Hlavním tématem je její nový film o slovenském faráři Mariánu Kuffovi Opři žebřík o nebe.

autor: Martin Luhan
Spustit audio