„Časy se mění a my se měníme v nich.“ Jak se v časech proměnila Moravská Ostrava?

25. duben 2023

Ego-dokumenty (deníky, paměti, korespondence) zažívají v posledních letech značný zájem ze strany badatelů a čtenářů, posluchačů, případně diváků, ale i vydavatelů. Pořad Ex libris tentokrát přináší ochutnávky z pamětí věnovaných Moravské Ostravě a jejím obyvatelům. Přenáší nás především do doby přelomu 19. a 20. století a nabízí jedinečnou příležitost stát se součástí minulosti.

Vzpomínky na starou Moravskou Ostravu sepsal na konci svého života významný ostravský občan, horní inženýr Jan Kubla. Promítl do nich své zkušenosti podnikatele, obecního zastupitele, člena českých spolků a obecně nemalou část svého života.

Čtěte také

Knihu lze chápat jako určitý bedekr i jako sondu do sociálních, hospodářských a urbánních dějin metropole, jejíž dynamický růst pisatel pamětí zažil. Publikace současně řadou kapitol připomíná literaturu typu Bylo nás pět a autenticitu umocňuje užívání ostravského dialektu.

Takto varoval před nebezpečím pisatele pamětí jeho otec: „Včil davaj ene pozur, bo místami bude to tu trochu šliské a muh bys lehko uklíznut a galaty se zamazat. Chodníky su namokré, bo včera trochu sprchlo, a tu jeden ma co robit, aby se udržel na nohoch k temu ešče při ostrých zakrutách jaké hevaj su. Drž se ene suchých míst, kaj to něklíza.“

Příběh zasazený v místě

Ediční tým vedený muzikologem Viktorem Velkem a historikem Alešem Zářickým spolu se studenty Ostravské univerzity připravil strojopisnou verzi pamětí, opatřil ji tradičním editorským řemeslem, doplnil knihu o řadu historických fotografií centra Ostravy, rodokmen Kublovy rodiny, podrobný rozšířený jmenný rejstřík a též mapami centra, které umožňují přesnou představu o tom, jaká lokalita je právě popisována.

Čtěte také

Viktor Velek usuzuje, že text zůstal nedopsán: „Kubla avizoval např. pohled do ochotnického divadelnictví a ten v textu chybí, což je velká škoda, protože Kubla patřil k vůdčím osobnostem českého divadla na Ostravsku.“

A odpověď na otázku, jestli má kniha potenciál oslovit i čtenáře neznalého Ostravy? „Rozhodně, např. v New Yorku většina z nás asi nebyla, a i tak si rádi přečteme knihy o tomto městě. Kublovy paměti jsou především plné příběhů zasazených do určitých míst a spojených s určitými lidmi. Znalost města je výhodou, ale ne podmínkou. Ostatně, i dnešní Ostraváci budou místy muset řešit, o čem je řeč – město se výrazně změnilo oproti popisu v pamětech.“

V roce 2022 vydalo Kublovy vzpomínky nakladatelství Lidové noviny ve spolupráci s Ostravskou univerzitou a pro Ex libris je okomentoval editor knihy Viktor Velek.

autor: Viktor Velek
Spustit audio

Související