Časy se mění

21. červen 2017

Petr Hudský

Dát věcem správná jména

Hlasatelka: A teď další zprávy. Již jsme vás informovali, že v těchto dnech se v Praze koná Mezinárodní astrologický kongres. Po bouřlivé diskusi jeho více jak dva a půl tisíce registrovaných účastníků ze sedmdesáti čtyř zemí bylo na závěrečném valném zasedání přijato rozhodnutí, že ze znamení zvěrokruhu budou vyřazena všechna bájná zvířata. Astrology k tomu vedou časté otázky zákazníků, které znervózňuje, že nikdo neví, jak vlastně konkrétní zvíře vypadá. Od prvního ledna se tedy Kozoroh mění na Krávu, Rak na Morče a Ryby na Mouchy. Stejný osud potkalo před dvěma lety znamení Vodnáře, které bylo na istanbulském kongresu nahrazeno Popelářem.
Další zprávy: Radní Ústí nad Labem rozhodli o přejmenování města a z jeho názvu vyřazují archaická slova „Ústí“ a „Labem“ a nechávají v něm pouze „Nad“. Vzhledem k tomu, že několik měst s názvem „Nad“ už máme (bývalá Ústí nad Orlicí, Týn nad Vltavou, Chlumec nad Cidlinou, Žďár nad Sázavou, Svoboda nad Úpou – dnes Nad jedna, dvě, tři, čtyři, pět), bude nový název města „Nad šest“.
Dnes už bývalí ústečtí uposlechli vládní výzvu, která vyzývá všechna města s archaickými názvy, aby tyto aktualizovala a přizpůsobila trvající hydrologické situaci. V nejbližších dnech se očekávající zasedání v Odolene Vodě, Českém Brodu, Ostrově, Uherském Brodu, Havlíčkově Brodu, Valašském Meziříčí, Velkém Meziříčí, Benátkách nad Jizerou, Vodňanech, Bystřici, Roztokách, Deštné, Vrchlabí, Mariánských Lázních, Františkových Lázních, Veselí nad Lužnicí, Napajedlech…
Naopak spokojenost ministr pro místní rozvoj vyjádřil s názvy Spálené Poříčí, Suchdol, Písek, Praskačka, Kamenice, Žulová, Kouřim, Šluknov, Vysoké Mýto, Prachatice, Sušice, Otrokovice, Žebrák…


Osoby a obsazení:
Hlasatelka:
Renata Volfová

Autor: Petr Hudský
Režie: Jaroslav Kodeš
Dramaturgie: Martin Velíšek
Zvukový mistr: Ladislav Reich
Zvuková spolupráce: Jiří Litoš
Produkce: Jana Knappová


>> Zpět na hlasování

autor: Petr Hudský
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.