Casa de Vidro změnila brazilskou architekturu. Lina Bo Bardi si postavila vlastní dům jako subtilní skleněnou strukturu

27. duben 2022

Mezi slavné brazilské architekty druhé poloviny minulého století patří v Brazílii domestikovaná Italka Lina Bo Bardi. Její architektonická kariéra začala v rodné Itálii, kde od počátku čtyřicátých let spolupracovala s Giem Pontim a psala pro časopisy jako Stile, Grazia, Belleza a Domus. V roce 1946 se přestěhovala z Milána do Říma a provdala se za sběratele a kurátora Pietra Maria Bardiho. S ním se pak vydala do Jižní Ameriky. Svůj nový domov našla dvojice v Brazílii.  

V roce 1951, kdy se Lina a Pietro stali oficiálními občany Brazílie, si začali stavět svůj vlastní dům. Jejich Casa de Vidro (Skleněný dům) ve čtvrti Morumbi v São Paulu je jedním z nejvýznamnějších děl poválečné moderny, představující spojení evropského racionalismu a jihoamerického tvůrčího temperamentu. Lehkost a transparentnost vycházející z principů evropské moderní architektury se v domě propojuje s novými prvky ovlivněnými především vlhkým tropickým klimatem.

Casa de Vidro, vlastní dům architektky Liny Bo Bardi v Brazílii

Jednopatrová stavba je vysazená nad zem prostřednictvím tenkých subtilních sloupů tak, že vytváří obytnou platformu, vznášející se nad tropickou vegetací. Centrální schodiště, situované v malém atrium, vede přímo do otevřeného interiéru. Fasáda domu je ze tří stran celá prosklená. Vzniká atmosféra jakéhosi obytného skleníku s okolní přírodou vstupující dovnitř. Forma interiéru navazuje na filozofii otevřeného bydlení Ludwiga Miese van der Roheho, jak to například demonstruje jeho obytný prostor brněnské vily Tugendhat.

Interiér Casa de Vidro má podlahu pokrytou drobnou mozaikou, jež je pro brazilský modernismus typická. Lina Bo Bardi si zařídila obytný prostor jak vlastním nábytkem, který navrhovala pro svou značku Studio d'Arte Palma, tak i historickými kousky a vzácnými artefakty z celého světa. Racionální architektura se snoubí se smyslností a bohatstvím tropického prostředí.

Dnes je dům otevřen veřejnosti jako muzeum. Pravidelně v jeho prostorách pracují výtvarní umělci, kteří svými specifickými instalacemi reagují na jeho architekturu a atmosféru. Návštěvníci tak mohou na vlastní kůži poznat originální tvorbu Liny Bo Bardi, jež se později v průběhu sedmdesátých a osmdesátých let stala pionýrkou udržitelné, sociálně odpovědné a ekologické architektury.   

autor: Adam Štěch
Spustit audio

Související