Čas letních hudebních festivalů

20. červenec 2004

Půvabné a turisticky vděčné jihočeské město se stává už po třinácté hostitelem největšího hudebního festivalu v tuzemsku - Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov. Mimořádný ohlas předešlých ročníků si letos vynutil výrazné prodloužení festivalu - potrvá od 16. července do 28. srpna a nabídne 27 koncertů a představení, z toho 12 pod širým nebem.

Některé z nich se odehrají mimo město, např. v klášterních chrámech ve Zlaté Koruně a Vyšším Brodě, ve farním kostele v Kájově nebo v katedrále sv. Mikuláše v Českých Budějovicích. Návštěvníci, jichž se letos očekává na 18 tisíc, se setkají s programem tentokrát více než v jiných letech zaměřeným na českou hudbu. Přijdou s ní mj. Česká filharmonie, Symfonický orchestr Českého rozhlasu (ČRo je i mediálním partnerem festivalu), Státní filharmonie Brno, ze sólistů pěvkyně Eva Urbanová, harfistka Kateřina Englichová, pianisté Jan Simon, Ivan Moravec a Martin Kasík, houslista Pavel Šporcl. Koncertní publikum se opět setká s novodobou premiérou, letos to bude dílo Petruse Wilhelmi de Grundenz Maistas Dei v podání souboru Schola Gregoriana Pragensis. Novinkou festivalu je Barokní noc s Antoniem Vivaldim, která se odehraje v zahradě a na zámku, zajímavá je rovněž silná účast účinkujících z "jiného" hudebního břehu - Čechomoru, Jana Spáleného, Gustav Brom Big Bandu.

Koncert na zámku

Z Českého Krumlova si milovníci hudby mohou zajet na Mezinárodní festival Fryderyka Chopina do Mariánských Lázní, jehož 34. ročník začíná 21. srpna a potrvá týden. Program zachovává svůj tradiční ráz s dominantním postavením Chopinovy hudby; uvede symfonické koncerty s vystoupením Západočeského symfonického orchestru a Českého komorního orchestru, v klavírních recitálech se mj. představí Ian Fountaine, Adam Wodnicki, Olivier Cave, Martin Kasík, Ivo Kahánek a další. Součástí festivalu je i Nokturno (na zámku Kynžvart), komorní koncert a sobotní matiné (Radka Fišarová) na kolonádě. K významným doprovodným akcím festivalu patří živé rozhlasové vysílání pořadu Telefonotéka ČRo 3 - Vltava, do nějž může přítomné publikum vstoupit svými dotazy, a několik výstav (např. obrazů Karla Demla na hudební téma). Na chopinovských dnech se představí i Spirituál kvintet a film polského režiséra Andreje Žulawského Modrá nota o životě F. Chopina. Klavírní soutěž, která je součástí festivalu každé dva roky, se uskuteční až v příštím roce.

Některé koncerty se uskuteční v  Anglikánském kostele v Mariánských Lázních
autor: (ap)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.