Carlo Gozzi: Turandot. Blanka Bohdanová jako princezna v klasické pohádkové tragikomedii

12. prosinec 2020

Příběh o kruté princezně Turandot, která dávala popravovat své nápadníky, pokud neuhodli její těžké hádanky. V hlavních rolích Blanka Bohdanová a Jiří Adamíra. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Rozhlasová úprava: Drahomíra Čeporanová
Osoby a obsazení: Altoum, čínský císař (Josef Patočka), Turandot, jeho dcera (Blanka Bohdanová), Adelma, tatarská princezna, nyní Turandotina služka (Marta Kučírková), Zelima, Turandotina služka (Hana Houbová), Kalaf, syn astracánského krále Timura (Jaromír Spal), Barak, jeho druh (Vladimír Hlavatý), Ismael, druh samarkandského prince (Zdeněk Ornest), Pantalone, ministr (Milan Mach), Tartaglia, kancléř (Vladimír Krška), Brighella, velitel stráží (Jiří Hurta) a Harlekýn, dvorní šašek (Jiří Adamíra)
Dramaturgie: Jaromír Ptáček
Překlad: Jindřich Pokorný, Petr Kopta
Hudba: Vadim Petrov
Režie: Ludvík Pompe
Natočeno: v roce 1965

Zápletka hry je dnes známá i díky opernímu zpracování Giacoma Pucciniho. Turandot však evropskému divadlu objevil Carlo Gozzi, italský dramatik, všestranně vzdělaný šlechtic ze starobylého rodu, který ve svých dílech navazoval na tradici masek lidového divadla (tzv. commedia dell' arte).

Gozzi byl vytrvalým kritikem divadelní reformy Carla Goldoniho. Ten naopak postavil svoji poetiku na kritice lidové komedie a usiloval o měšťanské drama založené na charakterech a postavách, jež se svým myšlením měli podobat jeho současníkům.

Gozzi zas ve svých hrách s oblibou mísil živelnou komiku s pohádkovými příběhy a umisťoval je do bájných a fantazijních dějišť. I jeho nejznámější hra Turandot je pohádkou, k níž ho inspirovala starodávná čínská předloha. Dnešní divadelníky i diváky baví Carlo Gozzi nejen brilantní komikou, ale rádi se od něho nechávají odpoutat ze světa všednosti do nekonečné říše tajemství a fantazie.

autoři: Klára Novotná , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související