Carla Bley vystoupí v pražském klubu Jazz Dock

16. květen 2017

Americká jazzová skladatelka, pianistka, dirigentka a také organizátorka Carla Bley právě před pěti dny oslavila své 81. narozeniny.

Na newyorské jazzové scéně se stala povědomou díky neortodoxnímu přístupu ke komponování. Mezi její „klienty" patřili například Art Farmer, Jimmy Giuffre, George Rusell, Tony Williams či John Scofield a tak není divu, že se stala jednou z čelných představitelek freejazzového hnutí 60. let.

Velkou popularitu si poté Carla Bley získala také úspěšnou spoluprací s vibrafonistou Garym Burtonem a kontrabasistou Charliem Hadenem. V roce 1964 založila ansámbl jménem Jazz Composer's Orchestra a zároveň vydavatelskou společnost stejného jména – ta se zaměřila výhradně na avantgardní jazz a v roce 1970 ji Carla Bley přejmenovala na WATT Records.

V pořadí 31. albem tohoto labelu se stala nahrávka Looking for America – Hledání Ameriky. Albem se proplétají dvě základní témata, tím prvním je impozantní Matka. Ve čtyřech črtách Carla Bley představuje Grand Mother – Babičku, Step Mother – Tchyni, Your Mother – Tvoji matku a God Mother – Kmotru a Paronku.

Velké téma Matky si zaslouží bohaté ztvárnění – a to Carla Bley dosahuje zapojením devátenáctičlenného bigbandu. Skrze něj protagonistka promítá i své experimenty vně jazzové scény, jakými byly spolupráce s bubeníkem Pink Floyd Nickym Masonem či basistou slavných Cream Jackem Brucem.

Samotná rytmika bandu je impozantní: bicí Billy Drummond, perkuse Don Alias a basa Steve Swallow. Pianistka sama si bere více prostoru zejména v ústřední skladbě alba The National Anthem, kde se v sólech střídá se skvělým saxofonistou Andym Sheppardem a trumpetistou Lew Soloffem.

Carla Bley vystoupí v pražském klubu Jazz Dock s triem, ve kterém excelují basista Steve Swallow a saxofonista Andy Sheppard. V rámci cyklu American Spring Festival si jej budeme moci poslechnout ve čtvrtek 18. května. Koncert je plánován na 21.00 hodinu.

autor: Martin Starý
Spustit audio