Bývalý soubor ústeckého Činoherního divadla se vrací

9. duben 2014

Soubor zaniklého Činoherního divadla v Ústí nad Labem a jeho příznivci založili divadelní spolek Činoherák Ústí. Zázemí bude mít po nutných opravách v bývalém kině Hraničář. Práce i činnost by měl spolek financovat z darů a veřejné sbírky, kterou v nejbližších týdnech vyhlásí.

Činoherní divadlo zaniklo po sporech s městem o způsobu financování. Soubor pak odmítl přejít do nového městského divadla s názvem Činoherní studio. Pokračování oznámil skoro plnému sálu příznivců v Hraničáři herec Jiří Maryško.

Nové divadlo chce začít hrát 14. května. Během prázdnin by spolek jezdil na zájezdy do divadel po republice a od září by se chtěl usadit v Hraničáři.

„Bude pokračovat na bázi projektového typu divadla a mělo by pokračovat zde v kině Hraničář. Po nějaké překlenovací období bude samozřejmě fungovat na jiných místech. Základ bude víceméně současný repertoár,“ přibližuje umělecký šéf Filip Nuckolls.

Podle jednoho ze zakladatelů, Jiřího Macha, totiž spolek odkoupil od krachujícího Činoherního divadla autorská práva a fundus k většině her.

Dary může spolku poslat kdokoli

Zchátralá budova, kterou spolku na dva roky a s přednostním právem odkupu pronajme společnost Falcon, ale potřebuje nezbytnou rekonstrukci za zhruba 400 až 500 tisíc korun.

„Je nutno minimálně vytvořit nějakou nadstavbu pro pódium, které v současném kině není vhodné pro divadelní představení, zrevidovat veškerou elektroinstalaci. Další úpravy čekají určitě sociální zařízení. Toalety tady nejsou v dobrém stavu, je tu jen studená voda,“ vypočítává Ondřej Klein.

Finance zatím shání Činoherák Ústí z darů, od středy by měl fungovat transparentní účet. „Dary může poslat kdokoli okamžitě. My samozřejmě musíme s tím člověkem komunikovat, takže musíme dohledat dárce a dát s ním dohromady darovací smlouvu. Všechny dary budou zveřejněny na tom transparentním účtu. I výdaje veřejnost uvidí,“ vysvětluje produkční Veronika Vendlová.

Do měsíce se také spolek chystá vyhlásit celonárodní sbírku s nemalým cílem 20 milionů. Nejen na opravy a provoz, ale i na případnou koupi budovy. Ta má po rekonstrukci sloužit také dalším nezávislým kulturním akcím. Činoherák má podporu univerzity

Zakladatelé Činoheráku Ústí si uvědomují, že jde o riskantní podnik, chtějí prý ale zachovat v krajském městě nezávislou kulturu.

„Jsme si vědomi, že to vyjít nemusí, a s tím do toho jdeme. Bude to samozřejmě cesta těžká, nikdo nám nezaručí dobrý výsledek, ale myslím, že lidé, kteří nás celé dlouhé dva měsíce podporovali, si to rozhodně zaslouží. A kvůli nim do toho jdeme i za cenu nějaké existenční nejistoty,“ upozorňuje herec Jiří Maryško.

03097541.jpeg

„Podpora lidí okolo Činoheráku a diváků je tak veliká, že nám dává sílu vstoupit do tohoto projektu a zkusit to. Budeme se snažit ze všech sil. Určitě to bude hodně náročné,“ dodává kostymérka Štěpánka Tichá.

Vznik nového, nezávislého divadla podporuje také ústecká univerzita. Ta může podle děkana Fakulty umění a designu Michala Kolečka například využít svého vlivu:

„Možnost univerzity komunikovat to téma odborným způsobem v širší veřejnosti. To znamená otevírat možnosti nových řešení a být zprostředkovatelem, který by mohl napomoci ke vzniku nezávislého kulturního života v městě Ústí nad Labem.“

Už v pátek 11. dubna dopoledne proto na univerzitě proběhne diskuze o financování kultury v regionech. Zúčastní se jí zástupci divadel, grantové agentury a město zastoupí radní Miroslav Král z hnutí Ústečané.

autoři: hau , Helena Petáková
Spustit audio