Bylo by nešťastné, kdyby lidé volili pouze podle domácích priorit, řekl Jan Zahradil k eurovolbám

Hostem Marie Bastlové byl europoslanec a lídr kandidátky ODS Jan Zahradil. Dali čeští voliči ve volbách do Evropského parlamentu opravdu najevo nesouhlas s Andrejem Babišem, jak řekl předseda ODS Petr Fiala? Je relativně vysoká účast voličů důkazem, že Evropané mají obavy o budoucnost svého kontinentu?

Přestože k volbám do evropského parlamentu chodí jiný typ voličů, než k domácím volbám, předseda ODS Petr Fiala prohlásil, že občané dali najevo nesouhlas s vládou Andreje Babiše. „Část voličů v evropských volbách vyjadřuje názor na domácí politiku. Ale roli hrají také evropské programy. Bylo by nešťastné, kdyby lidé volili pouze podle domácích priorit,“ řekl Jan Zahradil.

Petr Hartman: ČSSD jde jinou cestou než ODS, proto skončila mimo Evropský parlament

Zprava místopředseda vlády a předseda strany Jan Hamáček, volební lídr Pavel Poc a ministryně práce a sociálních věci Jana Maláčová hovoří s novináři ve volebním štábu ČSSD v Praze, poté co byly  vyhlášeny výsledky voleb do Evropského parlamentu. ČSSD nez

Na sjezdu sociální demokracie prohlásil prezident Miloš Zeman, že ve volbách do Evropského parlamentu dá svůj hlas ČSSD. Pokud svůj slib splnil, neměl zrovna šťastnou ruku. 

Výsledek evropských voleb se podle něho na domácí scéně bezprostředně neodrazí. Nicméně součet podpory opozičních stran je vyšší než podpora Andreje Babiše. „Pokud by se stejná situace opakovala v parlamentních volbách, mohl by být odsunut do opozice.“

V evropském parlamentu posílily liberální strany jako zelení nebo řada politických subjektů, které prosazují větší integraci. Velké procento hlasů ale získaly i strany, které se vůči EU vymezují. „Zelené nebo centristické strany přichází z několika málo starých členských zemí,“ říká Zahradil.

Podle něj se v současné Evropě rozevírají nůžky mezi tzv. starou, neboli západní Evropu, a tou novou, tedy středně-východní. „Jediným východiskem je vícerychlostní Evropa. Mít možnost vybrat si z integrační nabídky, co komu vyhovuje. Nebudeme nikomu bránit se rychleji integrovat, ale ať nás nikdo nenutí, abychom totéž následovali.“

O jaké portfolio budeme v evropském parlamentu usilovat? „Naše vyjednávací schopnosti jsou omezené. Máme vládu zatíženou problémy svého předsedy, a proto nejsme v silné vyjednávací pozici. Ale silným portfoliem je energetika nebo oblast vnitřního trhu,“ říká Zahradil.

autoři: Marie Bastlová ,