„Byli jsme v šoku.“ Obyvatelé východní Ukrajiny prchají do Ruska, Ukrajina jakýkoli útok vylučuje

Tisíce obyvatel neuznaných republik na východě Ukrajiny v těchto dnech opouštějí své domovy a přijíždějí do Ruska. A to poté, co separatistické vedení republik vyhlásilo evakuaci civilistů a následně i mobilizaci. Podle moskevského ministerstva pro mimořádné situace do jihoruské Rostovské oblasti odjelo víc než padesát tisíc lidí. Autobusy s nimi o víkendu směřovaly k rekreačním střediskům a sanatoriím nebo dětským táborům.

Strach místních obyvatel

Za normálních okolností by tudy nejspíš sotva projelo auto. Krasnyj Desant je ospalá obec na pobřeží Azovského moře o tisícovce obyvatel, teď je ale na malém plácku před místní samoobsluhou nebývale rušno.

Čtěte také

Právě sem, vzdušnou čarou asi třicet kilometrů od hranic s Ukrajinou, začaly ruské úřady svážet evakuované z Donbasu jako na jedno z prvních míst.

V pátek večer jsme se o tom náhodou dozvěděli. Během hodiny jsme sbalili věci. Co nám přišlo pod ruku. Byli jsme v šoku. Na autobus jsme běželi,“ vzpomíná paní Alla. Odjela hned prvním evakuačním spojem, který opouštěl město Horlivka ještě v pátek. Jenom pár hodin poté, co separatisté ohlásili evakuaci obyvatel.

Vymyšlená ofenziva

Paní Alla stejně jako mnozí další, kteří opouštěli Donbas ve spěchu, má obavy z toho, co bude. Vedení obou separatistických republik obyvatelům tvrdí, že proti nim vláda v Kyjevě chystá rozsáhlou ofenzivu.

Jak sama Ukrajina, tak její spojenci včetně Česka to ale považují za zinscenovanou eskalaci ze strany Ruska a jím podporovaných separatistů.

No kvůli čemu by byla takováhle evakuace? Znamená to, že něco bude. Rusko za nás utrácí takové peníze. Krmí nás, živí, přivezli nás. Aby nám pravděpodobně zachránili životy,“ říká paní Taťjana, která odjela s dcerou taky hned prvním autobusem.

Putin slibuje rubly

Spolu s dalšími ženami čeká na příspěvek deset tisíc rublů, v přepočtu okolo tří tisíc korun, které evakuovaným Donbasanům slíbil prezident Vladimir Putin.

autoři: Ivana Milenkovičová ,
Spustit audio

Související